Soomes võib puhkeda leetrite epideemia

Leetrid, mis Soomes olid juba kadunud 1990ndatel aastatel, on viimastel aastatel naasnud ja võivad nüüd põhjustada Soomes epideemiat.

Leetritesse (tuhkarokko) haigestumise juhtumid olid enne jõule Raaseporis, kus kolm last haigestus ning vaktsineerimata lastel soovitati koolist ja lasteaiast koju jääda. Epideemia võib puhkeda, kuna osa lapsi on jäänud leetrite vastu vaktsineerimata.

Praegu on Soomes leetrite vaktsineeritud 95% lastest, aga see arv võib olla teatud piirkondades isegi väiksem, vahendab Helsingin Sanomat. Epideemia võib puhkeda, kui vaktsineerimata lapsi on alla 95%. Soomes on ligi 61 omavalitsust, kus vaktsineerituid on alla 95%. Need on kiiresti kasvavad omavalitsused nagu Helsingi, Sipoo, Järvenpää, Mäntsälä, Kirkkonummi, Kauniainen, Inkoo, Raasepori, Vihti, Karkkila, Loviisa ja Porvoo.

Vaktsineerimine on vähenenud ka Tamperes ja Nokial, Oulu ümbruses, Joensuus, Kiteel, Vaasas ja Pohjanmaa rannikul, Hämeenlinnas, Riihimäel, Kouvolas, Salos, Uusikaupunkis ja Parainenis.

Mujal Euroopas on igal aastal olnud leetrite epideemiaid, kus on haigestunud tuhandeid lapsi. Leetrid toovad kaasa lööbe nahal, köha, palaviku ja põletiku silmades. Tüsistustena võivad esineda kopsu-, kõrva- või ajukelmepõletik.

Maailma tervishoiuorganisatsioon tahab leetrid likvideerida 2020. aastaks, kuna see on üks viiest peamisest laste surma põhjustajast.

Tuhkarokko voi aiheuttaa epidemian kymmenissä kunnissa – rokotuskattavuus on pudonnut alle kriittisen rajan monilla alueilla

Tuhkarokko ehti kadota Suomesta 1990-luvulla, mutta se palasi viime vuosikymmenellä. Nyt Suomi on tilanteessa, jossa epidemia voi alkaa kymmenissä kunnissa. Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreista luvuista. Tuhkarokkoa estävän MPR-rokotteen rokotuskattavuus on koko maassa vielä keskimäärin 95 prosenttia. Kattavuus on kuitenkin pienempi monissa suurissa kaupungeissa sekä kunnissa, joissa on paljon lapsia.

Kommentaarid
(Külastatud 832 korda, 1 külastust täna)