Soome viskab tuhanded pagulased tänavale

Soome viskab lähiajal tuhanded pagulased vastuvõtukeskustest välja. Need inimesed peaks vabatahtlikult lahkuma Soomest, aga ei pruugi seda teha. Kuhu need inimesed lähevad ja mida edasi teevad, pole teada, vahendab Helsingin Sanomat.

Hädaliste abistamisega tegeleva Helsingi Diakooniakeskuse varjupaigaküsimuste asjatundja Marja Pentikäinen ütleb, et ta muretseb eitava otsuse saanud varjupaiga taotlejate pärast. Neid kutsutakse paberiteta inimesteks. Pentikäinen hoiatab, et Soome on tekkimas kodutute kooslus, mida pole võimalik kontrollida.

Sama probleem on teistes Euroopa Liidu riikides. Paberiteta inimesed hakkavad tiirutama mööda Euroopat, kuna kodumaale nad naasta ei julge. Need inimesed on vastuvõtlikud kuritegevusele, vägivallale ja radikaliseerumisele.

Kokku on Soomes ligi 12 000 eitava vastuse saanud varjupaiga taotlejat. Neil pole õigust Soomes elada, tööd teha, saada arstiabi ega muid teenuseid. Juba enne otsuse teadasaamist kadus vastuvõtukeskustest Soomes möödunud aastal üle 3800 inimese. Neist enamus on teadaolevalt Soomest lahkunud. Tuhatkond neist on jõudnud Saksamaale ja Saksamaa võib nad Soome tagasi saata.

Diakooniakeskus ja Soome Punane Rist on valmistamas ette hädamajutust suuremale hulgale paberiteta inimestele. Diakooniakeskusel on varasem sarnane kogemus mustlaste abistamisega.

Soome saabus 2015. aasta sügisel lühikese ajaga ligi 30 000 varjupaiga taotlejat Iraagist, Süüriast ja Afganistanist. Osa on neist lahkunud, osa on saanud õiguse jääda Soome, aga ligi 12 000 on saanud eitava otsuse varjupaiga taotlusele. Enamik eitava otsuse saanutest vaidlustas selle kohtus, aga kohtud jätavad otsused jõusse ja kohtu otsused jõustuvad lähikuudel.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005039974.html

Kommentaarid
(Külastatud 837 korda, 1 külastust täna)