Soome teadlaste uurimus: muna on hoopis kasulik

Värske Soomes läbi viidud uurimus näitab, et ohtra kolesterooli ehk muna söömine ei põhjusta inimestel vaimseid probleeme nagu dementsus või alzheimeri tõbi ning pigem avaldab muna hoopis positiivselt mõju. Kuopios asuva Ida-Soome ülikooli urimus on avaldatud USA teadusväljaandes The American Journal of Clinical Nutrition.

Varem on samas ajakirjas ilmunud Jyrki K. Virtaneni juhitava Kuopio teadlaste grupi uurimised muna ja kolesterooli mõjust südameveresoontele ja selgub, et ka südame veresoontele ei avalda muna söömine mingit negatiivset mõju.

Seda, et kõrge kolesterool ei avalda südame halba mõju toetavad ka teised sarnased uurimused. Kaks muna päevas avaldab tervisele pigem positiivset mõju.

Kuopio teadlased on uurinud ka kolesterooli ja muna söömise mõju laialt levinud 2. tüüpi diabeedile ja selgub, et muna söömine pigem aitab diabeeti vältida.

Association of dietary cholesterol and egg intakes with the risk of incident dementia or Alzheimer disease: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study

3Institute of Public Health and Clinical Nutrition, University of Eastern Finland, Kuopio, Finland; and 4Department of Public Health, Faculty of Medicine, University of Helsinki, Helsinki, Finland ↵*To whom correspondence should be addressed. E-mail: jyrki.virtanen{at}uef.fi . ↵ 1 The authors reported no funding received for this study.

Kommentaarid
(Külastatud 272 korda, 1 külastust täna)