Soome Supercelli-miljonärid lõid heategevusliku Me-fondi

Väljavõte Me-fondi veebist.

Soomes mobiilimängude tootmisega tegeleva ettevõtte Supercell osaluse müügiga miljonäriks saanud Ilkka Paananen ja Mikko Kotisoja lõid heategevusliku fondi, et osa saadud raha abivajajate vahel ära jagada, vahendab Helsingin Sanomat.

Mõtlesime, et kui meil on nii hästi läinud, siis võiks seda kellegagi jagada, selgitas fondi üks asutajatest Ilkka Paananen. Koos oma partneriga pani ta Supercelli osaluse müügist saadud 200 miljonist 2 miljonit heategevuslikku fondi ja tänavu paneb veelgi rohkem. Eesmärk on vähendada laste, noorte ja perede tõrjutust ja laiemalt ebavõrdsust Soomes.

Ühtlasi tahab Paananen tuua mängude ja üldse start-up ettevõtete mõttemaailma heategevusse, see on suuri unistusi ja riskide võtmist. Fondi ambitsioonikas eesmärk on, et 2050. aastaks poleks Soomes enam ühtegi tõrjutud noort. Tegevuspõld on lai, sest praegu arvatakse tõrjutud noori olevat Soomes 70 000 ringis.

Start-up ettevõtetes on tavaks kõiki tegevusi mõõta ja sellist mõõtmise kogemust tahab Paananen tuua heategevusse. Fondi juht Ulla Nord sõidabki nüüd mööda Soome omavalitsusi ringi ja sõlmib koostööleppeid. Me-keskused tegutsevad juba Helsingis ja Turus ning sel aastal tuleb neid veel kuus tükki juurde. Tulevikus peaks üle Soome olema 50 Me-keskust. Järgmisi planeeritakse Lappeenrantasse, Keravale ja Porisse.

Lisaks rajatakse Me-koolituskeskusi, esimene Me-koolituskeskus tuleb Lohja ja kahe osas veel otsustatakse.

Kirikute ja koguduste abiga loodetakse aidata üksi last kasvatavaid vanemaid. Selline lastega seotud tegevus on planeeritud laiendada igasse piirkonda. Lisaks on kavas rajada noortekeskusi.

Heategevuslikud fondid pole Soomes mingi haruldus – Soome on tuhandete fondide maa. Soomes on registreeritud kokku 2850 fondi, neist ligi 800 jagavad abiraha. Vanimad fondid pärinevad 19. sajandist.

Supercell-miljonäärien säätiö nujertamaan syrjäytymistä: “Mietimme, että kun meillä on käynyt aivan mieletön tuuri, niin olisiko jokin keino auttaa muita”

“Meillä on äärimmäisen kunnianhimoinen, lähes mahdottomalta tuntuva tavoite”, myöntää toinen Me-säätiön perustajista, Ilkka Paananen, joka on parhaiten tunnettu Supercell-miljonäärinä. Tosin Paananen korostaa, että hän ja Mikko Kodisoja ovat perustaneet säätiönsä yksityishenkilöinä. Mutta ilman Supercellia ei olisi Me-säätiötäkään, sillä yhtiön osakkeiden myynnistä saatu 200 miljoonaa euroa on sen peruspääoma, josta viime vuonna jaettiin noin kaksi miljoonaa euroa ja tänä vuonna sitäkin enemmän.

Kommentaarid
(Külastatud 266 korda, 1 külastust täna)