Soome naine võttis perenimeks Helsinki

Soome juhtub tänavusel juubeliaastal põnevaid asju. Soome naine võttis omale perenimeks Helsinki – esimene selline nimi terves Soomes, vahendab Helsingin Sanomat.

Helsingi elanik, 32-aastane Margarita Lappalainen ja nüüd Margarita Helsinki.

Naine ütleb, et kaalus uue nime võtmist, kuna läks oma mehest lahku, oma neiupõlvenime tagasi võtta ei tahtnud, suguvõsast ka midagi head ei leidnud ja soovis midagi uut. Kuivõrd varasemalt võeti nimesid oma kodukoha talu või küla järgi, siis tuligi mõte võtta nimeks oma sünni- ja kodulinna järgi Helsinki.

Helsingi puhul aga tekkis kahtlus, kas seda nime enam saabki. Taotlust tehes aga selgus, et sellist perenime Soomes üldse veel polegi. Seetõttu kulges nimevahetus ilma mingite probleemideta. Nimevahetus tehakse Soomes maistraatis – registriosakonnas.

Margarita tegi taotluse möödunud aasta suve lõpus, kohe tuli positiivne vastus ja pärast seda tuli avaldada kuulutus ajalehes. Sellega läks veidi aega ning sel nädalal neljapäeval saigi ta lõpuks teada, et nimevahetus on kinnitatud.

Paha uudis teistele on see, et Helsinki nime ei või enam võtta, kui just pole olnud sellenimelist esivanemat. Muude linnade nimed on see-eest veel vabad, näiteks Jyväskylä, Lappeenranta ja Porvoo. See-eest juba võetud nimesid on palju – näiteks elab Soomes 25 Vantaa-nimelist, Espoosid ja Ouluid on alla viie, Turkusid on 256, Kuopioid 95, Kouvolaid 20, Tampereid 11 ja Vaasasid 7. Perenimi Kerava on 21 ja Mikkeli 27 inimesel.

Uue perenime võib kasvõi omast peast välja mõelda. Nimemuutust reguleerib Soomes siiski nimeseadus, mille järgi ei saa valida sobimatut nime. Perenimi peab kõlama kodumaiselt. See ei saa olla nimi, mida kasutatakse eesnimena ega ka kahest perenimest loodud moodustis.

Perenime taotlemise eest tuleb maksta 101 eurot. Juhul, kui nimi tuleb avaldada ajalehes, tuleb selle eest maksta lisaks 78 eurot.

Helsingissä asuu nyt nainen, jonka sukunimi on Helsinki – ensimmäisenä koko Suomessa

Helsingissä asuu nyt nainen, jonka sukunimi on Helsinki. Hän on paitsi pääkaupungin, myös koko Suomen ainoa Helsinki, vaikka muiden isojen kaupunkien nimiä onkin ollut suomalaisilla jo aiemmin käytössä. Nimi on ollut viime päivien ajan salaisuus, josta tiesivät vain harvat. Lauantai-iltana Margarita Helsinki, 32, viimein paljastaa uutisen läheisilleen juhlissa, jotka hän järjestää uuden nimensä kunniaksi.

Kommentaarid
(Külastatud 254 korda, 1 külastust täna)