Soomes möllab gripiepideemia, haiglates napib voodeid

Soomes on gripp Helsingi piirkonnas nii laialt levinud, et haiglates napib kiirabiga kohale toodud patsientidele voodikohti, vahendab Helsingin Sanomat.

Arstid paluvad jätta ära visiidid arsti juurde neil patsientidel, kes soovivad haiguse kohta võtta töö juurde tõendit.

Olukord on päev-päevalt üha hullem, kirjeldas olukorda Helsingi ülikooli keskhaigla peaarst Veli-Pekka Harjola.

Harjola lisas, et epideemia on kestnud juba paar viimast nädalat. Haiglaravile sisse kirjutatud patsientide arv on Peijakse ja Jorvi haiglates  kasvanud määrani, et haigla ei saa vabade voodite puudumise tõttu enam kiirabiga kohale toodud haigeid vastu võtta.

Patsientide tarbeks on kasutusele võetud isavoodid ning paigustatud haigeid polikliiniku poolele. Osakonnad on täis ja hommikul võib olla ravijärjekorras ligi 30 patsienti tavapärase 15 asemel.

Kriis puudutab kõiki pealinna ja selle ümbruse raviasutusi. Haiglad püüavad igal võimalusel leevendada voodikohtade uudust, näiteks paigutatakse patsiente osakondade vahel ringi. Olukord on hullem seal, kus on rohkem vanemaealisi inimesi, aga seekord on palju haigeid kõigis vanuserühmades.

Eriti paha on olukord haiglates seetõttu, et grippi on haigestunud haiglate personal. Need, kes terved, teevad vabatahtlikult ületunde. Halb on ka see, et epideemia tuli kõige suuremal puhkuste ajal, mil on raske leida haigetele töötajatele asendajaid.

Peaarst Harjola soovitas inimestel, kes on haigusega kodus, loobuda arsti juurde tulekust pelgalt töö juurde arstitõendi saamiseks. Haiglasse võiks tulla ainult need, kes oma haigusega kodu hakkama ei saa.

Tavapärasest suuremal gripiepideemial veel lõppu ei paista. Seetõttu kestab kriis haiglates veel mõnda aega. Arstide arvates on tavapärasest suurema epideemia põhjus selles, et pärast vaktsineerimist ei jõudnud inimeste immuunsüsteem tõrjuda varakult tulnud grippi.

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005032580.html

Kommentaarid
(Külastatud 264 korda, 1 külastust täna)