Soome kasuvanemad masenduses, loobuvad lastest

Soome kasuvanemad on suures masenduses ja loobuvad üha sagedamini lastest, vahendab Helsingin Sanomat.

Helsingi kasuvanem Reetta Lehto loobus lapsest pärast kümmet aastat lapsega tegelemist, kuna langes sügavasse masendusse ja polnud enam võimeline vanema kohustusi täitma. Sarnaseid juhtumeid on Soomes üha rohkem – möödunud aastal loobus nõnda lapsest 40 Helsingi kasuvanemat.

Lehto ütleb, et noorena arvas ta, et suudab kõiki lapsi aidata ja parandada kõik haavad. Nüüd on selge, et kõiki ta aidata ei suuda, sest haavad on liiga sügavad. Enne seda oli ta mitu võõrast last suureks kasvatanud.

Helsingi lastekaitse juht Saila Nummikoski ütleb, et osa lapsi on eriti nõudlikud. Kui laps bioloogiliste vanemate juurest ära võetakse, siis antakse ta võimaluse korral asendusperesse. Sellega tahetakse pakkuda lapsele püsivaid inimsuhteid ja turvatunnet.

Helsingi linna perehoolduse juht Alli Uusijärvi möönab, et peresid tuleks rohkem aidata. Reetta Lehto on sama meelt ja tunnistab, et ta poleks langenud masendusse ja poleks pidanud kasulapsest loobuma, kui ta oleks saanud varem asjatundlikku abi ja puhkust.

Lehto on olnud kasuvanem üle 20 aasta. Pere on tegutsenud ka kriisiperena.

Kõik kasulastest loobumise põhjused pole samad mis Lehtol. Paljudel juhtudel loobutakse kasulapsest, kuna kasulaps on ohtlik oma lastele. Mõnikord viiakse kasulaps minema, kui pere suhtub temasse halvasti. Põhjus võib olla ka selles, et bioloogiliste ja kasuvanemate omavaheline läbisaamine on halb.

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005045849.html

Kommentaarid
(Külastatud 413 korda, 1 külastust täna)