Soome alustas kodanikupalga maksmist

Vaatama kõhklustele ja kahtlustele Soome siiski alustas käesoleva 100. juubeliaasta 1. jaanuarist kodanikupalga maksmist. Esialgu on tegemist eksperimendiga, mille käigus makstakse kahele tuhandele 25-58-aastasele tööotsijale igakuiselt senise abiraha asemel 560 eurot, vahendab Prantsuse ajaleht Le Monde.

Soome on ühtlasi esimene riik Euroopas, mis sellise asjaga välja tuleb. Naisi ja mehi on testgrupis enam-vähem pooleks.

Soome tööotsijad kodanikupalgaga midagi ei kaota. Kui 560 eurot on vähem kui nad seni toetustena said, maksab vahe kinni rahvapensioniamet Kela, mis tänavusest aastast Soomes toetuste maksmise omavalitsustelt üle võttis. See tähendab, et tervisekindlustus ja eluasemetoetus jäävad alles.

Kodanikupalga eripära on selles, et erinevalt tavalistest töötutoetustest jätkub töö leidmisel 560 euro maksmine. Selline samm peaks motiveerima inimesi tööd leidma, selle asemel et lihtsalt abirahast elada.

Kela juriidilise osakonna juhataja Marjukka Turunen seletas Prantsuse lehele, et kui näiteks inimene leiab töö palgaga 4000 eurot, siis makstakse 560 eurot sellele 4000-le lisaks. Praeguse süsteemi järgi kaotab inimene oma töötutoetused, kui tema sissetulek ületab 400 eurot kuus. Seetõttu loobuvad paljud tööotsijad madalapalgalisest tööst kartuses jääda majanduslikult kehvemasse seisu kui oli enne tööle asumist.

Pilootprojekt peaks välja selgitama, kas kodanikupalka saades on inimesed senisest rohkem motiveeritud tööle asuma või ettevõtlusega alustama. Projekt oli üks praeguse valitsusjuhi Juha Sipilä valimislubadustest enne kui ta 2015. aasta maikuus ametisse asus. Selle eesmärk on suurendada tööhõivet ja vähendada sotsiaaltoetuste maksmisega kaasnevat bürokraatiat.

Eksperimendi tarbeks on Soome valitsus tänavusel aastal eraldanud 3 miljonit ja tuleval aastal 7 miljonit eurot.

Opositsioon on valitsust kritiseerinud selles, et projektis osaleb liiga vähe inimesi ning 560 eurot kuus on väga tagasihoidlik summa Soomes, kus inimeste keskmine sissetulek on 2200 eurot.

Kodanikupalga maksmine on praegu kõikjal Euroopas kuum teema. See on kaalumisel Prantsusmaal, Saksamaal, Hollandis ja Šveitsis. Mujal maailmas makstakse kodanikupalka näiteks USAs põlisrahvale indiaanlastele, samuti on kodanikupalk kasutusel Iraanis.

http://www.lemonde.fr/europe/article/2017/01/01/la-finlande-commence-a-experimenter-le-revenu-universel_5056148_3214.html

Kommentaarid
(Külastatud 451 korda, 1 külastust täna)