Mitte ainult Eestis – ka Soomes kaovad omavalitsused

Probleemsed omavalitsused Soomes, kõige probleemsed on punast värvi, väljavõte Suomen Kuvalehti veebist.

Mitte ainult Eestis, vaid ka Soomes on käimas haldusreform (sote- ja maakunta-uudistus, hallituksen reformi). Soomes on 57 omavalitsust, mis võivad lähiajal kaduda, vahendab Suomen Kuvalehti.

Käimasolevat reformi kutsutakse laiemalt sote-uudistus ehk sotsiaal- ja tervishoiuteenuste uuendamine, mille käigus koondatakse teenused suurematesse keskustesse ja inimene võib ise valida, kus ja milliseid teenuseid ta tarbib. Varem olid teenused elukohajärgsed.

Erinevalt Eestist on Soomes loobutud valdade sundliitmisest, et jõuda teatud kindla elanike arvuni. Selle asemel antakse osa seniseid omavalitsuste teenuseid üle maakondadele, milleks luuakse eraldi keskused. Küll võivad aga kaduda need omavalitsused, kus elanike arv kiiresti väheneb.

Suomen Kuvalehti toimetus on teinud ära suure töö ja analüüsinud kõiki Soome omavalitsusi, mida on 295. Neist 57 on sellised, mis võivad lähiajal kaduda. Kõige hullemas olukorras on kümmekond omavalitsust: Ristijärvi, Kivijärvi, Kuhmoinen, Puumala, Kannonkoski, Kaskinen, Kyyjärvi, Rautavaara, Enonkoski ja Hyrynsalmi.

Välja toodud 57-s probleemses omavalitsuse elab siiski kokku 150 879 inimest, mida on rohkem kui Jyväskylä linnas.

Kommentaarid
(Külastatud 435 korda, 1 külastust täna)