Marko Reikop soomekeelsele raadiole Eestis: kutsume Soome pensionärid Eestisse elama

Me peaksime kavalad olema ja tegema Soomes kampaania, et kutsume kõik Soome pensionärid Eestisse elama, ütles Marko Reikop intervjuus soomekeelsele raadiole Eestis.

Reikop ütles intervjuus soomekeelsele SSS-Radiole, et Eestis on nii palju ruumi ja tühja maad, las soomlased tulevad ja elavad Eestis, kulutavad oma pensionid Eestis ja saavad palju paremini hakkama. „Hinnad on siin, ükskõik mida räägitakse, et Eesti hinnad tõusevad, on meil ikka palju-palju odavam kui Soomes,” lisas Reikop.

Reikop ütles, et soomlastel oleks Eestis palju parem elu. „Mulle väga meeldiks, kui soomlasi oleks rohkem siin,” märkis ta. Ta lisas, et on Soome suur sõber ja talle väga meeldivad soomlased ja talle endale meeldib väga Soomes käia. „Ma käin iga aasta paar korda Soomes,” rääkis Reikop, „mõned kuud tagasi oktoobris käisin Soomes, esimest korda elus käisin Kansallisoopperas, ma olen väga suur ooperisõber, vaatasin ooperit, käisin mööda Helsingi linna, mulle meeldib Helsingi moodne arhitektuur. Jalutasime, vaatasime maju, vaatasime inimesi. Minule Helsingi väga istub.”

Reikop ütles, et peale Helsingi pole ta Soomes mujal käinud, aga ta tahaks minna Tamperesse. SSS-Radio saatejuht Kalle Tapio Reini ütles, et Turu on väga ilus, samuti väiksed linnad nagu Naantali. Reikop ütles selle peale, et sel suvel võtaks auto ja sõidaks natuke Soomes ringi. Läheks nendesse linnadesse, kus ta käinud ei ole. Ta ei tea ainult, kaugele ta jõuab sõita, sest Soome on nii suur.

Kalle Tapio Reini ütles selle peale, et kahe-kolme tunnise sõidu kaugusel Helsingist tulevadki juba kaunid linnad vastu. Soomes on head teed ja sõit ei kesta kaua.

Soome läinud eestlaste kohta ütles Reikop, et ei usu, et eestlased sealt tagasi tulevad. „Soomlased peavad harjuma, eestlased ei lähe sealt mitte kuhugi,” lisas ta. Miks nad peaks tagasi tulema, küsis Reikop. Kliima on sama, rahvused on nii sarnased, keelekeskkond samuti. „Nad tulevad nädalavahetustel oma perekonna juurde, sõidavad laevaga, märkis Reikop, „ma loodan, et tunnel tuleb. Et Soome-Eesti vahel tuleb tunnel.”

Reikop ütles, et oleks nõus maksma 82 km tunneli läbimise eest nagu laeval, 60 eurot edasi-tagasi. Reikop lisas, et talle meeldiks nii tunnel kui Rail Baltic. Kui praegu on 100 000 eestlast Soomes tööl, võibolla siis, kui tunnel valmis saab on 400 000 eestlast Soomes tööl, eestlased võtavad soomlastelt töö ära. Saatejuht Kalle Tapio Reini ütles, et paljud noored soomlased tahaks jälle tulla tööle Eestisse. „Minule isiklikult see väga meeldiks,” ütles selle peale Marko Reikop.

Reikop ütles, et on vestelnud inglise keeles Soome presidendi Tarja Haloneniga ja küsinud temalt autogrammi. Reikop saab soome keelest aru, aga kuna ta Soome televisiooni enam ei vaata, siis on praktiline kõnekeel ära läinud.

Ülal kujutisel Marko Reikop (vasakul) ja Erki Nool, väljavõte Facebooki veebist.

Kommentaarid
(Külastatud 1,410 korda, 1 külastust täna)