KUUM: Soomes suur vastuseis automaksu eelnõule

Soomes on tekkinud suur vastuseis automaksu eelnõule, kuna automaksu kaotuse eel on uute autode müük järsult peatunud, samuti on suurenenud rahulolematus kavandatava teemaksuga. Valitsus on automaksu eelnõu menetlemise peatanud, vahendab Helsingin Sanomat.

Soome transpordi ja kommunikatsiooniminister Anne Berner (peaministriga samast erakonnast Keskusta) esitles möödunud neljapäeval eelnõud, mille kohaselt kaob Soomes uuest aastast automaks senisel kujul, mis asendub teede kasutamise maksuga ja sõltub sõidetud kilomeetrite arvust. Samuti on kavas uuest aastast vähendada kütuseaktsiisi.

Uudise peale pidurdus järsult uute autode müük ja see vindub tõenäoliselt aasta lõpuni, kuna uut autot pole mõtet osta, kui uuest aastast kukub automaksu kadumise tõttu uute autode hind tuhandete autode võrra. Selline plaan ei meeldi automüügiga tegelevatele firmadele, kes ei saa aasta lõpuni autosid müüdud.

Eile õhtul aga teatas Berner ootamatult, et automaksu eelnõu menetlemine peatatakse. Berneri teates on öeldud, et peaminister Juha Sipiläga on kokku lepitud, et automaksu kaotamise ideest ei loobuta, küll on aga teede kasutamise maksust laekuv raha liiga väike, et maanteede korrasolekut ülal pidada. Seetõttu on menetlus peatatud.

Berner kommenteeris asja Twitteris:

https://twitter.com/AnneBerner/status/823626252582060036?ref_src=twsrc%5Etfw

Kommentaarid
(Külastatud 356 korda, 1 külastust täna)