Kouvola nõuandlad kuulutati some-vabaks

Kouvola linna nõuandlate ooteruumid kuulutati some-vabadeks piirkondadeks, kuna töötajad ei suutnud enam ohjeldada lapsevanemate some-sõltuvust.

Nimelt panid nõuandlate töötajad tähele, et lapsevanemad ei tegelenud oma lastega ega suhelnud teiste vanematega, vaid olid kogu aja hõivatud some ehk sotsiaalmeediaga. See otsus ajas omakorda lapsevanemad marru, vahendab Iltalehti.

Kouvola linna esindajad ei saa omakorda lapsevanemate pahameelest aru, sest tegemist polnud keelu, vaid soovitusega. Samas peavad mõned asjatundjad seda soovitust ebaõnnestunuks, sest lapsevanemad võivad telefoniga ajada muidki asju kui istuda somes. Lisaks on soovitus vastuoluline, sest vanemaid just keelitatakse ajama asju rohkem veebis ning kasutama digitaalseid teenuseid. Kui kõrvuti on plakatid, kus ühelt poolt soovitatakse asju ajada digitaalselt ja teiselt poolt kehtestatakse some-vaba ala, siis hakkab inimene mõtlema, et milles asi.

Ühelt poolt on mure some liigse kasutamise pärast õigustatud, aga teiselt poolt ei tähenda mängiva lapse kõrval mobiiltelefoni näppiv ema tingimata seda, et ta lapsega piisavalt ei suhtle. See võib olla rahulik olukord, kus laps mängib ja ema kasutab võimalust, et mõni asi kiiresti ära ajada. Pelgalt telefoni nägemise põhjal lapsevanema käes ei saa teha kaugeleulatuvaid järeldusi lapse ja vanema suhte kohta.

On ka neid vanemaid, kes tõesti lastega vähe tegelevad ja on somest sõltuvuses, aga neid ei aita keelud, vaid vestlemine.

See pole esimene kord, kui Soomes on tekitanud rahuolematust ametnike some-vastane kampaania. Läinud sügisel Helsingis levitatud plakateid ja videoid sõnumiga „Ükskõiksus on tänase päeva vägivald” kritiseeriti vägivalla ja some-kasutuse ühendamise pärast. Helsingi kampaania peale kaevati ka reklaamide eetikanõukogule, kes aga ei pidanud seda möödunud nädalal tehtud otsuses sobimatuks.

Kommentaarid
(Külastatud 231 korda, 1 külastust täna)