Iraani taustaga Soome teadlased ei pääse enam USA-sse

Seoses USA presidendi Donald Trumpi kehtestatud karmimate sissesõidureeglitega on tekkinud Soome jaoks suur probleem: nimelt ei pääse Iraani taustaga Soome teadlased enam USA-sse. Kokku puudutab Trumpi otsus Soomes ligi 11 000 inimest, kel on kas Somaalia, Iraani või Iraagi kodakondsus.

Nii tuli näiteks Aalto ülikooli 20-liikmelist New Yorki suunduvat tudengite gruppi kärpida 5 inimese võrra, kes on pärit Iraanist. Neile oli Finnair päev enne sõitu andnud teada, et lennule ei maksa tulla, kuna neid ei pruugita USA-sse sisse lasta.

Tudengitel oli plaan muu hulgas külastada USA tehnoloogiaettevõtteid. Kõik grupi liikmed on doktoriõppe üliõpilased. Grupi juhi, kanadasoomlase Paul Savage’i väitel põhjendas Trump otsust San Bernardino ja World Trade Centeri (WTC) terroriaktidega. Ent WTC terroriakti korraldajad olid põhiliselt saudiaraablased, egiptlased ja liibanonlased, keda sissesõidupiirangud ei puuduta. San Bernardino terroriakti korraldajad olid USA ja Pakistani taustaga. Pakistan pole samuti Trumpi keelunimekirjas.

Finnairi teatel ei puuduta USA uus regulatsioon siiski neid, kel on Soome topeltkodakondsus, USA elamisluba ja kõik paberid korras, vahendab Helsingin Sanomat. Paberite all mõeldakse Soome kodakondsust tõendavaid dokumente. Lisaks sellele on USA-sse reisimisel vaja teatud juhtumite puhul viisat või elamisluba.

Lennufirmad ei võta peale reisijaid, kel pole paberid korras. Reedel kehtestas USA president Donald Trump lähimaks 3 kuuks sissesõidukeelu Iraagi, Iraani, Jeemeni, Liibüa, Somaalia, Sudaani ja Süüria kodanikele. Trump põhjendas otsust võitlusega terrorismi vastu.

Laupäeval teatas USA välisministeerium, et uus kord puudutab kõiki inimesi, kes on neist riikidest pärit olenemata sellest, mis pass neil taskus on, välja arvatud juhtudel, kui neil on USA kodakondsus.

Soomes elab ligi 11 000 inimest, kel on lisaks Soomele ka USA sisenemiskeeluga riikide kodakondsus. Põhiliselt on need inimesed pärit Somaaliast, Iraanist ja Itaagist.

Trumpin käännytyspolitiikka perui viiden Aalto-yliopiston opiskelijan matkan Helsingistä New Yorkiin – “Tämä on aivan järjetöntä”

Helsinki-Vantaan lentokentällä seisoo sunnuntaina vihainen mies. “Tämä on aivan järjetöntä”, kanadansuomalainen Paul Savage puuskahtaa. Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava on lähdössä opiskelijaryhmän kanssa Yhdysvaltoihin. Ongelmana on, että kahdenkymmenen hengen ryhmä on kutistunut vain päivää ennen lähtöä viidellä ihmisellä. Niin monelle opiskelijalle Finnair ilmoitti Savagen mukaan lauantaina, ettei New Yorkin lennolle kannata tulla, koska pääsy Yhdysvaltoihin on enemmän kuin epävarmaa.

Kommentaarid
(Külastatud 278 korda, 1 külastust täna)