Ehitusbuum pakub soomlastele lisatööd

Erandlik ehitusbuum pakub üha rohkem ehitusel tööd soomlastele. Ehitustel töötab varasemast rohkem soomlasi, selgub Soome ehitusfirmade liidu Rakennusteollisuus RT ry läbi viidud küsitlusest.

Ehitusbuumi tõttu on tekkinud tuhandeid uusi töökohti. Võrreldes varasemaga on välismaalaste osa ehitajate hulgas vähenenud.

Möödunud aasta novembris töötas ehitussektoris 46 000 inimest, mida on kaks korda rohkem kui kolm aastat tagasi. Valdav osa kasvust on Helsingi piirkonnas.

Oma töötajate osakaal on elamuehituses langenud 21%-ni ja infraobjektide ehituses 45%-ni. Samas kasvab alltöövõtu ja renditööjõu hulk, mis ongi uus trend, kuna see aitab paremini kohaneda muutuvate oludega.

Pealinna piirkonna peatöövõtjate töötajate hulgas on välismaalasi ligi 25%, samas kui kolm aastata tagasi oli nende osakaal üle 30%. Mujal Soome on välismaalastest ehitajate osakaal langenud kolme aasta taguse 10% pealt 5% peale. Infraobjektide puhul on välismaalaste osakaal Helsingi piirkonna ehitajate hulgas 10%, mujal Soomes väiksem.

Küsitlus näitab, et viimase aja ehitusbuum on toonud uusi töökohti põhiliselt soomlastele. Osa välismaa ehitajatest on jäänud Soome pikemaks ajaks ja saanud Soome kodakondsuse. Välismaalaste osakaalu on vähendanud ka kohustuslik maksunumber ja töötajate registreerimisnõue.

Küsitluse kohta on põhjalikumat info ehitusfirmade liidu veebis.

Kommentaarid
(Külastatud 302 korda, 1 külastust täna)