CIA dokumendid paljastavad infot Kekkoneni kohta

Täna avalikustatud USA luureagentuuri CIA dokumendid paljastavad muu hulgas infot Soome endise presidendi Urho Kekkoneni kohta, kelle võimu tagasid soojad suhted Moskvaga.

CIA luureraport 1968. aastast märgib, et Soome „vastuoluline” president Urho Kekkonen kandideerib juba mitmendaks ametiajaks ja tal vastaskandidaate pole, kuna saadakse aru, et Kekkoneni soojad suhted Moskvaga tagavad talle kindla edu teiste ees. Kekkonen veenis Soome avalikkust, et Soomel on võimalik püsida ainult tänu soojadele suhetele Moskvaga. Nõukogude juhtkond omakorda andis mõista, et Kekkonen on üks vähestest Soome poliitikutest, kellel on nendepoolne toetus ja heakskiit.

Kekkonen oli vastuoluline persoon selle poolest, et tema vastuseisu tõttu ei lastud aastaid valitsusse Moskva-kriitiliste vaadetega sotsiaaldemokraate ja valitsust juhtis Kekkoneni koduerakond Keskerakond (Keskusta). Samal ajal suhtus Kekkonen soosivalt Soome kommunistidesse (SKDL).

Kekkonen sai Soome presidendiks 1956. aastal ja oli selles ametis kuni 1982. aastani, üle 25 aasta. Enne teda oli president aastail 1946-1956 Juho Paasikivi, kes sõlmis soojad suhted Nõukogude Liiduga. Paasikivi ja Hiljem Kekkoneni aetud sõbralikku liini Moskvaga nimetati hiljem Paasikivi-Kekkoneni liiniks.

Kommentaarid
(Külastatud 265 korda, 1 külastust täna)