AIDS-i haigestumine Soomes kasvab, tulekul kodutestid

Aidsi haigestmine Soomes kasvab, selgub terviseameti ülevaatest. Positiivne on see, et Euroopa Liidus on turule tulemas hiv-viiruse kodutestid. Soomes peaks kodutestid jõudma inimesteni juba käesoleva aastanumbri sees, vahendab Helsingin Sanomat.

Terviseameti aidsi-ülevaatest selgub, et möödunud aastal haigestus aidsi Soomes 27 inimest, see on suur tõus võrreldes 2015. aasta 18 haigestumisega. Haigestumine on juba sama nagu tippajal aastail 2007-2010, mil Soomes haigestus aidsi aastas ligi 30 inimest. Soomes nakatuvad põhiliselt heteroseksuaalsed mehed ja seda seksuaalsel teel. Nakkus tuuakse kaasa põhiliselt välismaalt.

Soomes on hiv-viiruse varajane avastamine seda olulisem, et iga viies nakatumine avastatakse alles pärast aidsi haigestumist. Viirusekandjatega peaks aga tegelema hakkama kohe pärast nakatumist, see aitaks aidsi haigestumist ära hoida.

Kodutestidega loodetakse saada testima neid inimesi, kes seni on testidest kõrvale hoidnud. Veebist on juba varem saanud tellida koduteste, mille puhul võetakse proov süljest või sõrmeotsast. Seni oli selliste testide peamine probleem selles, et need polnud Euroopa Liidus heaks kiidetud. Nüüd turule toodav test on saanud ELi heakskiidu. Koos kodutestiga peaks rakenduma veebi- ja telefoniteenus.

Testi puhul kehtib reegel, et kui see on puhas kolm kuud pärast võimalikku nakatumist, siis nakatumist pole. Aga kui test on positiivne, tuleb teha arsti juures kordustest. Ilma testita pole võimalik nakatumist kindlaks teha.

Praegusajal on võimalik ravimitega hiv-viirust nii kontrolli all hoida, et aidsi haigestumist ei toimu. Selleks tuleb iga päev rohtu võtta. Hiv-nakatumiste arv on Soomes olnud viimastel aastatel 180 ümber aastas.

Eesti terviseameti andmetel haigestus möödunud 2016. aastal aidsi 41 inimest ja nakatus kokku 229 inimest. Valdav osa haigestunutest ja nakatunutest asuvad Tallinnas ja Ida-Virumaal. Kokku on Eestis diagnoositud hiv 9492 inimesel ja aidsi on haigestunud 494 inimest. Eestis nakatuvad põhiliselt samuti heteroseksuaalsed mehed seksuaalsel teel. Eesti on Euroopas hiv-nakatumise poolest esikohal, nakatumisi on elanike arvu kohta 7 korda rohkem kui Soomes.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005029984.html

Kommentaarid
(Külastatud 342 korda, 1 külastust täna)