Tulevikus tehakse joogipudelid puidust

Puidukiust biolagunevaid pudeleid toodab Taani firma ecoXpac A/S.

Kagu-Soomes Saimaa järve naabruses Vene piiri ääres vanas niidirullitehases asub maailma suurim puidutoodete uurimiskeskus. Tegemist on Stora Enso teaduskeskusega, kus töötatakse muu hulgas välja võimalusi puidust biolagunevate joogipudelite tootmiseks, vahendab Helsingin Sanomat.

Metsa- ja puidutööstuses on käsil suured muutused ning puiduga seotud innovatsioon on väga oluline, räägib Stora Enso tarbepakendite innovatsioonijuht Ismo Saarinen. Metsatööstusega seotud Soome patentide hulk on kasvanud ligi 400ni aastas. Arendustöö on väga ajamahukas ning ideest kuni tooteni võib aega minna 5-10 aastat. Põhiküsimus pole selles, kas puidust on võimalik teha plastikut, vaid selles, kas ja kuidas see end majanduslikult ära tasub. Soome metsafirmad panustavad uurimistegevusse ligi 100 miljonit eurot aastas, mis pole suur summa arvestades metsatööstuse ligi 25 miljardi euro suuruse käibega.

Soome Aalto-ülikooli puidutehnoloogia professor Olli Dahl ütleb, et uute toodete arendusse oleks pidanud juba varem rohkem panustama, aga selle asemel tegeleti vaid vanade toodete täiustamisega.

Stora Enso tehnoloogiajuht Markus Mannström märgib, et tulevikus on turul kindlasti palju rohkem puidust valmistatud tooteid, ka selliseid, mida paljud ei kujutaks ettegi. Näiteks on võimalik puidust toota mikro- ja nanokiudu ning neist valmistatud tooteid, siis puidu koostisosad nagu ligniin ja tselluloos, mis on biokeemia tooraine ja puust toodetud biokütused. Mikro- ja nanokiudude abil on võimalik juba valmistada läbipaistvat plastikut. Ligniinist saab toota liimi. Soome metsafirma UPM toodab juba puidust autokütust, peagi on võimalik toota puidust lennukikütust.

Konkurents on kõva. Näiteks tahab Carlsberg tulla 2018. aastal turule puidukiust toodetud biolaguneva pudeliga, mille on välja töötanud Taani tehnoloogiaülikool koostöös firmaga ecoXpac. Soome tahab uurimistegevuse kaudu olla maailmas puidutehnoloogia alal esirinnas.

UPM on koostöös uurmiskeskusega VTT ja Aalto ülikooliga Otaniemi nanotselluloosikeskuses välja töötanud meditsiinis kasutatava GrowDex biofibrilli, mis on üllatavalt hea kasvukeskkond rakkudele. Selles on õnnestunud kasvatada maksa-, närvi- ja südamerakke. Selle aine liitrihind ulatub 32 000 euroni ja seda müüakse 160 eurot maksvate 5 ml koguste kaupa. Tavalise tselluloosi kilohind on alla ühe euro.

Pian juomapullokin on puuta – Saimaan sopukoissa pellepelottomat miettivät, mitä kaikkea puusta voisi tehdä

Näkymä on kuin James Bond -elokuvasta. Juuri ja juuri henkilöauton mentävä silta johtaa pienelle saarella, jota ympäröi tummana ja pelottavana virtaava Vuoksi. Saaren toisella puolen jylhä patomuuri on kuivattanut uoman. Tuonne syvälle joen pohjan kivikasoihin ei olisi kiva pudota. Olemme vanhassa lankarullatehtaassa. Täällä toimii metsäjätti Stora Enson suurin tutkimuskeskus.

Kommentaarid
(Külastatud 528 korda, 1 külastust täna)