Tarja Halonen – naine, kes hoidis ära Soome liitumise NATO-ga

Kaadrid Helsingin Sanomate videost.

Soome endine president Tarja Halonen, kelle kohta USA president George W. Bush on öelnud, et ta hoidis ära Soome liitumise NATO-ga, ütleb intervjuus ajalehele Helsingin Sanomat, et olukord Läänemere piirkonnas pole nii pingeline kui seda meedias kujutatakse.

Halonen märgib, et ajakirjandus paisutab asju üle. Kaks ametiaega Soome president olnud Halonen lisab, et hirm on julgeolekupoliitikas kõige halvem asi. Hirmu tõttu võidakse teha valesid otsuseid.

Halonen on kogu aeg olnud Soome liitumise vastu NATO-ga ja ta on endale kindlaks jäänud. Samuti on ta jäänud truuks jalaväemiinide vastasele võitlusele.

Halonen ütles, et Soome võiks uhkust tunda võrdsuspoliitika, näiteks naiste valimisõiguse üle. Suurim väljakutse on Haloneni meelest see, et maailma muutub üha globaalsemaks, mistõttu on üha raskem kanda hoolt Soome elanike eest: naiste, laste ja vanurite, kõigi eest. See on kõige suurem väljakutse – kuidas saada hakkama kaugemal ja Soomes kohapeal.

Suurimaks Soome kitsaskohaks peab Halonen seda, et ollakse kinni tänases päevas ja ei vaadata pikemat perspektiivi. Peaks rohkem mõtlema sellele, mis on juhtunud eile ja mis suure tõenäosusega juhtub homme.

  1. aastapäeva puhul kingiks Halonen nii Soomele kui kogu maailmale võrdõiguslikuma ja jätkusuutlikuma ühiskonna.

“Nainen, joka esti Suomen Nato-jäsenyyden” – HS:n haastattelussa Tarja Halonen kertoo presidenttikautensa kipukohdista ja ajatuksensa Putinista ja Itämeren turvallisuudesta

Presidentti Tarja Halonen kantaa rintapielessään nappia, joka symbolisoi itsenäisyyden juhlavuoden “100 tasa-arvotekoa”-kampanjaa. Kampanjan kunniatoimikuntaa johtava Halonen on tasa-arvoteko itsekin itsenäisyyden menneeltä vuosisadalta: ensimmäinen naispresidentti ja yhä kovassa vauhdissa. “Väkisin tulee tunne, että tasa-arvotuotanto on heikentynyt, kun minua nyt kysytään joka paikkaan”, Halonen naurahtaa. Tasa-arvosta Halonen puhuisi mielellään vaikka kuinka.

Kommentaarid
(Külastatud 464 korda, 1 külastust täna)