Tarja Halonen – naine, kes hoidis ära Soome liitumise NATO-ga

Kaadrid Helsingin Sanomate videost.

Soome endine president Tarja Halonen, kelle kohta USA president George W. Bush on öelnud, et ta hoidis ära Soome liitumise NATO-ga, ütleb intervjuus ajalehele Helsingin Sanomat, et olukord Läänemere piirkonnas pole nii pingeline kui seda meedias kujutatakse.

Halonen märgib, et ajakirjandus paisutab asju üle. Kaks ametiaega Soome president olnud Halonen lisab, et hirm on julgeolekupoliitikas kõige halvem asi. Hirmu tõttu võidakse teha valesid otsuseid.

Halonen on kogu aeg olnud Soome liitumise vastu NATO-ga ja ta on endale kindlaks jäänud. Samuti on ta jäänud truuks jalaväemiinide vastasele võitlusele.

Halonen ütles, et Soome võiks uhkust tunda võrdsuspoliitika, näiteks naiste valimisõiguse üle. Suurim väljakutse on Haloneni meelest see, et maailma muutub üha globaalsemaks, mistõttu on üha raskem kanda hoolt Soome elanike eest: naiste, laste ja vanurite, kõigi eest. See on kõige suurem väljakutse – kuidas saada hakkama kaugemal ja Soomes kohapeal.

Suurimaks Soome kitsaskohaks peab Halonen seda, et ollakse kinni tänases päevas ja ei vaadata pikemat perspektiivi. Peaks rohkem mõtlema sellele, mis on juhtunud eile ja mis suure tõenäosusega juhtub homme.

  1. aastapäeva puhul kingiks Halonen nii Soomele kui kogu maailmale võrdõiguslikuma ja jätkusuutlikuma ühiskonna.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005025731.html

Kommentaarid
(Külastatud 508 korda, 1 külastust täna)