Soomlased tarvitavad vähe suhkrut, aga on teistest paksemad

Soomlased tarvitavad võrreldes teiste Euroopa rahvastega palju vähem suhkrut, aga on teistest märksa paksemad, selgub värskest Euroopa terviseuuringust (Obesity Atlas For the European Union: 2017).

Helsingi Ülikooli toitumisteaduse professor Mikael Fogelholm hoiatab suhkru demoniseerimise eest, kuna suhkur ei põhjusta inimestel rasvumist, vahendab Helsingin Sanomat. Uuringu põhjal pole soomlaste rasvumise põhjus liigne suhkru tarvitamine, nagu seni on arvatud. Soomes tarvitatakse võrreldes teistega ka viiendiku võrra vähem karastusjooke.

Fogelholm märgib, et päris mitme uuringu põhjal tarvitavad soomlased küllalt vähe ebatervislikuks peetavaid toiduaineid. Professor muretseb suhkru tarvitamise demoniseerimise pärast, kuna see juhib tähelepanu kõrvale kogu toiduvalikult. Nii näiteks on soomlased hoopis teistest suuremad soola tarvitajad.

Uuringu järgi on Euroopa kõige suuremad suhkru tarvitajad Balti riigid, järgnevad Kesk-Euroopa riigid ja Kreeka. Ida-Euroopa suur suhkru tarvitamine tuleneb inimeste vähesest teadlikkusest.

Soomlastel pole probleeme ka liikumisega. Uuringute põhjal liiguvad soomlased teistest Euroopa rahvastest rohkem, sellele vaatamata on soomlased teistest tüsedamad. Professor Fogelholm küsib selle peale, kui palju peaks soomlased siis liikuma, et õiges kaalus püsida. Eriti palju liiguvad Soome lapsed – kõige rohkem maalimas liiguvadki Soome ja Keenia lapsed. Professori arvates pole probleem mitte laste vähene liikumine, vaid see, et liiga palju istutakse ja veedetakse aega ekraani taga.

Kommentaarid
(Külastatud 275 korda, 1 külastust täna)