Soomes kasvab kiiresti valmistoitude müük

Pildil Saarioineni klassika – hakklihapizza.

Kuigi viimasel ajal räägitakse üha rohkem kodusest toiduvalmistamisest, kasvab Soomes kiiresti valmistoitude müük. Tänavu on müük kasvanud üle 10% ehk rohkem kui kunagi varem, vahendab Helsingin Sanomat.

Kasvanud on isegi selliste klassikaliste toodete nagu Saarioineni hakklihapizza ehk rahvakeeli porilapaka (roiskeläppä) müük. Tänavu täitus 35 aastat selle pizza tootmise algusest.

Üle 10-protsendiline kasv on seda märgilisem, et jaekaubanduses tähendab suurt kasvu juba üle 4% müügi kasv, ütles S-grupi kaubavaliku juht Antti Oksa.

K-kauplustes on samuti valmisroogade müük kasvanud üle 10 protsendi, ütles Ruokakesko ostu- ja müügijuht Jarmo Hyvönen. Tema väitel valmistoitude müük üha suureneb. Esimesed märgid valmistoitude müügi kasvust olid paar aastat tagasi, kui müügile tuli taimne liha (nyhtökaura, härkis) ja muud sellised tooted.

Valmistoitude tagasitulekust on vale rääkida, kuna need pole kunagi kuhugi kadunud, räägib 26 aastat Saarioineni tooteid välja töötanud Mirja Lonka. Saarioinen on Soomes valmistoitude turuliider 35 protsendiga.

Saarioineni hakklihapizza sai tänavu 35-aastaseks. Porilapakaks kutsutud klassikaline roog on seniajani Soomes üks müüdumaid valmistoite Saarioineni müüdumad valmistoidud on maksaroog, liha-kartulipudruroog, liha-makaroniroog ja hakklihapizza Maksaroog on püsinud esikohal juba aastaid, seda valmistatakse iga päev kümneid tuhandeid komplekte.

Aastaid peeti valmistoitu kehvaks toiduks ja seda tehti maha. Viimastel aastatel on suhtumine hakanud muutuma. Kasvanud on näiteks võileibade, wrappide ja burritode müük. Võileibade müük on S-grupi poodides kasvanud aastaga 40%.

Valmistoodete müügi kasvu taga on paljude uute toodete turuletulek. Kasvanud on kohe tarvitamisvalmis toodete, näiteks salatite müüki. Tervislikkus on trend ka valmistoitude hulgas. Tavapäraste mikroahju-toodete kürvale on tulnud supid ja pudrud. Valmistoidud on eriti hinnas üksi elavate inimeste hulgas.

Praegustest valmistoidu lemmikutest tuli Jalostaja hernesupp müügile 1952. aastal ja Saarioineni maksaroog 1957. aastal. Valmisroogade ja einete müük kasvas siis, kui naised läksid kodust tööle ja pered kolisid elama linnakodudesse, kus oli külmkapp.

Pildil Soome soosituim valmistoit maksaroog (Saarioineni veebist):

Kommentaarid
(Külastatud 540 korda, 1 külastust täna)