Soome saabunud iraaklaste tagasisaatmine võib maksta miljoneid

Suur osa iraaklasi saabus Soome viimase paari aasta jooksul läbi Rootsi, väljavõte Yle veebist.

Varjupaiga saamise osas eitava otsuse saanud iraaklaste tagasisaatmine kodumaale võib minna maksma miljoneid eurosid. Praegu ootab Soome vastust Iraagilt, mida inimeste tagasisaatmise kokkuleppe eest vastu tahetakse, vahenda Helsingin Sanomat.

Asi puudutab põhiliselt neid iraaklastest immigrante, kellel pole ühes dokumente. Neist paljud on tulnud rahutust Mosuli piirkonnast ja sinna naasmine võib kohapeal täiendavalt pingeid tekitada. Seetõttu ei soovi Iraagi valitsus kedagi vastu tahtmist tagasi tuua. Seni on Iraak olnud nõus vastu võtma vaid Soomes kuritegusid toime pannud inimesi ja neid, kel on dokumendid kaasas.

Soome sise- ja välisministeeriumi ametnikud käisid enne jõule Bagdadis kohapeal asja uurimas ja veebruaris oodatakse Iraagist vastudelegatsiooni. Soome pool tahab siis konkreetselt teada, mida Iraagi pool tagasivõtmise eest vastu nõuab. On võimalik, et mingit ametlikku lepet ei sünnigi. Seni pole veel ühelgi Euroopa Liidu riigil Iraagiga inimeste tagasi saatmise lepet. Selline lepe pole võimatu, aga see läheb Soomele kalliks maksma.

Lepe näeks ette kahe maa vaheliste suhete tihendamist. Teadaolevalt tähendaks see Soomele igal aastal täiendavaid mitme miljoni euro suuruseid väljaminekuid.

Soome suursaadik Bagdadis Päivi Laine ütles, et Soome võiks kodumaale naasjatele maksta kinni ameti- ja ettevõtluskoolituse. On võimalik, et Soome riik toetab naasvate inimeste peresid. Räägitud on ka sellest, et Soome võiks anda abi kriisinõustamise, näiteks politseinike koolituse alal. Räägitud on ka õpilasvahetusest ja Soome saatkonnahoone rajamisest Bagdadisse.

Kokku saabus Soome möödunud aastal ligi 21 000 iraaklast, kellest umbes pooled ei saa varjupaiga taotlemisel positiivset otsust. See tähendab, et järgmisel aastal peaks tagasi saatma ligi 10 000 inimest.

Paperittomien palautus Irakiin voi maksaa Suomelle miljoonia euroja – neuvotteluissa esillä suurlähetystö Bagdadiin ja opiskelijavaihto

Suomi odottaa alkuvuonna Irakilta tietoa siitä, mitä se konkreettisesti haluaa turvapaikanhakijoiden palautussopimuksen tai sitä vastaavan järjestelyn syntymiseksi. Suomen sisäministeriön ja ulkoministeriön virkamiehet vierailivat joulun alla Bagdadissa neuvottelemassa asiasta. Helmikuussa Irakista odotetaan Suomeen delegaatiota, jossa on edustajia muun muassa pääministerin kansliasta, ulkoministeriöstä ja siirtolaisministeriöstä.

Kommentaarid
(Külastatud 246 korda, 1 külastust täna)