Soome on saunamaa

Kui küsida, mis usku on soomlased, siis võib öelda, et sauna usku. Soome on saunamaa ja soomlased on saunarahvas. Soomes on saunad igal pool: majades, korterites, suvilates, isegi büroohoonetes, rääkimata hotellidest. Igas majapidamises on saun. Ja saunas käiakse vilkalt, paljudes peredes lausa iga päev.

Soomes tehakse kõik tähtsamad otsused saunas. Ärimehed teevad diile saunalaval, teineteisele vannutakse sõprust saunas, suhteid sõlmitakse samuti saunas. Võib öelda, et soomlased ilma saunata ei saa. Pole siis ime, et sauna seostatakse terves maailmas Soomega, kuigi Eestis kasutatakse sama sõna.

Eestis on palju kirutud Sami Lotilat, kes kritiseerib saunaskäimist Eesti moodi – püksid jalas. Aga see on loomulik – Eesti pole saunamaa. Eestis on saunaskäik rohkem erisündmus, mitte igapäevane toiming. Kõik see, mis Soomes on tavaline – paljalt avalikus segasaunas käimine – on Eestis pigem harv nähtus.

Tegelikult polegi vaja Soome saunakultuuri Eestisse tuua. Las olla Eestis omamoodi ja Soomes omamoodi. Kui tahad tõelist saunamõnu nautida, siis tule Soome!

Kommentaarid
(Külastatud 1,385 korda, 1 külastust täna)