Putin saatis Niinistöle vana Stalini kõne: kas vihje?

Väljavõte Iltalehti veebist.

Soome valitsusringkonnad on ärevil, sest Vene president Vladimir Putin saatis oma Soome ametivennale Sauli Niinistöle vana Talvesõja-aegse Stalini kõne 1940. aastast, milles on naeruvääristatud Soome sõjavähe, vahendab Iltalehti.

Kõne tekst saabus Soome seoses Putini ja Niinistö kohtumisega Soomes tänavu juulikuus Kultarannas Soome presidendi suveresidentsis. Kohtumisel oli muu hulgas juttu ajaloost ja Putin lubas Niinistöle saata vana Stalini kõne, mis oli peetud 1940. aasta aprillis vahetult pärast Talvesõja lõppu.

Kõne tekst saabus Soome kolm nädalat tagasi novembri lõpus. Kõnes on muu hulgas halvustatud Soome sõjaväge, et see on vaid kaitsele suunatud ja seetõttu ei kõlba kuhugi. Stalin ütleb kõnes, et sõjaväge, mis tegeleb ainult sissisõjaga ja sulgeb teeotsi, sellist sõjaväge ei saa nimetada sõjaväeks.

Stalini kõnest tuleb välja, et Nõukogude Liit oli valmis võtma riski sõjas Soomega, kuna tegelikult polnud Punaarmee sõjaks valmis. Sellele vaatamata võttis Stalin selle riski, kuigi polnud kindel sõja tulemustes. Sõja tulemusel ei õnnestunud Soomet vallutada, aga Helsingi võeti korralikult pihtide vahele, kuna Nõukogude Liit sai omale baasid Hankos ja Viiburis. Ühtlasi ütles Stalin, et sõda Soomega näitas, et Nõukogude armeel õnnestus lüüa Soomes kasutatud Läänemaade tehnikat, taktikat ja strateegiat. „See oli meie tähtsaim võit,” võttis Stalin kokku sõjategevuse Soomega.

Stalini kõnele järgnesid kestvad kiiduavaldused.

Kommentaarid
(Külastatud 408 korda, 1 külastust täna)