Lastega pered vaesuvad Soomes: kuu lõpus pole enam raha

Väljavõte Helsingin Sanomate veebist.

Lastega perede vaesumine pole enam ainult Eestile omane, lastega pered vaesuvad isegi Soomes. Näiteks üks 31-aastane Helsingi lapsevanem tunnistab, et kuu lõpus pole enam raha, vahendab Helsingin Sanomat.

Soome terviseameti (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos- THL) värskelt läbi viidud uuringu põhjal ähvardab vaesumine kõige rohkem kahe lapsega peresid. Näiteks ühes ettevõtja ja töötu vanemaga peres hoitakse kokku toidu pealt ning prille ostetakse järelmaksuga, 4-aastase lapsele huviringe ei valita.

Pere saab kuus praegu 2200 eurot kätte. 2014. aastal oli Soomes sellise pere vaesuspiir 2146 eurot.

31-aastane pereema Armi Ahvenainen tunnistab, et pere teenib vähe ja iga kuu lõpus on raha otsas. Samas ei pea ta võitlema selle nimel, et omale saada elukohta või toitu.

Soome lastega perede vaesus on kõvasti kukkunud võrreldes kümne aasta taguse ajaga, aga on viimastel aastatel taas hakanud suurenema.

2014. aastal elas vaestes peredes 126 000 last. See tähendab, et kümnendik lastest elab majapidamistes, mille tulud jäävad alla 60% rahvastiku keskmist. Vaesust esineb enam üksikvanemaga peredes, aga vaesus on suurenemas kahe vanemaga peredes, kus on mitu väikest last.

Üksikvanemaga peredes on vaesus vähenenud, kuna üksikvanema toetusi pole kärbitud nii nagu muid toetusi. Vaesus pole enam ainult madala hariduse tunnus – vaesust esineb üha enam kõrgema haridusega inimeste hulgas. Üha suuremal osal, nüüd juba viiendikul vaestest lapsevanematest on kõrgem haridus.

Ahvenainen, kes tegutseb ettevõtjana, ütles, et pere sissetulekud pole kümne aasta jooksul tõusnud. Tema mees on hetkel töötu.

THL-i uuringu põhjal on ainult kahel viiest lastega perest piisavalt raha tavapärasteks kulutusteks nagu uued rõivad ja mööbel, puhkusereis, kodumasinad ja liha või kala söömiseks. Sama suurel osal on piisavalt raha, et tagada igale lapsele oma tuba, päevaraha, tasulised huviringid, eraarsti teenus, mobiiltelefon ja arvuti.

Ahvenainen ütleb, et tema pere magab ühes toas, ostab rõivad ja laste asjad kasutatuna. Suuremad asjad nagu prillid ostetakse kas järelmaksuga või kasutatakse vanavanemate abi. Laps on käinud siiski tasulistes huviringides nagu muusikakool ja tantsutunnid. Ahvenainen ütleb, et lapsele ei saa palju pakkuda rahaliselt, küll aga nauditakse palju tasuta kultuuri nagu muuseumid, näitused ja mänguväljakud.

 

Kommentaarid
(Külastatud 432 korda, 1 külastust täna)