Lapimaal käib miljonite eurode salaäri

Kaader Helsingin Sanomate videost.

Soome Lapimaa – müstiline, pime ja külm maakolgas, kus aga keerleb miljonite eurode salaäri. Maailma suurimad auto- ja rehvitootjad on käinud siin juba aastakümneid oma tooteid salaja testimas karmides loodustingimustes. Lisaks kavandatakse Lapimaale läbi valitsuse Aurora-projekti robotautode testimiskeskust, vahendab Helsingin Sanomat.

Lapimaal käivad oma autosid testimas näiteks selliste tuntud automarkide nagu Porsche esindajad. Samuti lennutatakse Lapimaale kokku maailma autoajakirjanikke Aafrikast ja Lähis-Idast, et lasta neid autosid proovida.

Rehvide testikeskused asuvad Lapimaal Rovaniemis, Muonios, Ivalos ja Sodankyläs. Põhjapoolses Ivalos ostis Michelin möödunud aastal rehvide testikeskuse ja Briti firma Millbrook ostis Ivalo firma Test Worldi. Viimast ettevõtet juhib nüüd endine rahvasaadik Janne Seurujärvi. Lähema viie aasta jooksul on Ivalosse oodata investeeringuid kümnete miljonite eurode ulatuses.

Lapissa pyörii miljoonien eurojen salainen bisnes – “Näitä autoja ei sitten saa kuvata”

Keskellä ivalolaista metsää seisoo halli, jonka uumenissa on kolme avaruusraketilta näyttävää super­autoa. Miljoonia euroja maksavat autot ovat harvinaisuuksia, mutta täällä Ivalon metsissä niihin törmääminen on arkea. “Ohhoh, näitä autoja ei sitten muuten saa kuvata”, sanoo Janne Seurujärvi, joka johtaa Ivalossa toimivaa Test World -testiyritystä. Yritys on toiminut Ivalossa 1990-luvulta asti.

Kommentaarid
(Külastatud 359 korda, 1 külastust täna)