Kole lugu: Ukraina president sai vihaseks, kuna kaotas lahingu Hiina toetuse pärast

Võitlus Ukraina tuleviku pärast toimus viimati Aasias. Ukraina president Volodõmõr Zelenski ilmus eelmisel nädalavahetusel ootamatult kohale Singapuris toimunud Shangri-La konverentsile, et julgustada Aasia liidreid osalema tema eelseisval rahutippkohtumisel Šveitsis.

Pärast aastaid kestnud vaevarikast diplomaatiat, mille eesmärk oli Pekingi enda poole võitmine, muutis Zelenski radikaalselt taktikat ja sõimas Hiinat avalikult selle eest, et see väidetavalt abistab Venemaad, survestades riike kohtumisel mitte osalema. Väites, et Hiina on Venemaa presidendil Vladimir Putinil „peos”, ütles Zelenski, et „Venemaa kasutab Hiina mõju piirkonnas ja ka Hiina diplomaate, et teha kõik selleks, et rahutippkohtumist nurjata”, vahendab UnHerd.

See polnud ainus kirves, mille Ukraina president Hiina liidri Xi Jinpingi poole lennutas. Lisaks väitis ta, et Hiina liider lubas eelmisel aastal „et, ei toeta Venemaad relvadega”, kuid „täna on luureandmed, et … Venemaa relvastuse elemendid pärinevad Hiinast”.

Zelenski vihapurse on viimane märk sellest, et kogu oma Ukraina konflikti puudutavas neutraalsuses on Hiina tegelikult toetanud üht kindlat hobust selles võidujooksus. Pärast 2022. aasta veebruaris Venemaaga piirideta partnerluse välja kuulutamist võõrustas Xi eelmisel kuul Putinit kahepäevasel visiidil, andes Venemaa juhile võimaluse kiidelda oma tihedate isiklike sidemete ja „tekkiva multipolaarse maailmaga, mis on nüüd kujunemas”.

Lisaks Moskva sõjamasina rahastamisele Venemaa nafta ostmise kaudu on Peking seda väidetavalt ka otsesemalt abistanud, tarnides kriitilisi komponente. Zelenski viimase avalduse kohaselt on Hiina juhtkond tõrjunud ka Ukraina püüdlusi kohtuda väites, et „Ukrainal pole Hiinaga tugevaid sidemeid, sest Hiina ei taha seda”.

Nii et kui Hiina tõesti püüab – USA välisministri asetäitja Kurt Campbelli sõnadega – „toetada Venemaad lõpuni”, siis milline on selle mõju sõja järgmistele etappidele? Zelenski omalt poolt väidab, et Hiina toetus Venemaale pikendab konflikti. Tõepoolest, kuna on oht, et Donald Trump valitakse tagasi ja ta võib katkestada relvatarned Kiievile, ei saa Ukraina president olla rahulik teades, et Moskva sõjamajandust toetab võimas liitlane, kellel on ressursse ja diplomaatilist mõjuvõimu.

Kindlasti annab see viimane kaotus piisavalt tõendeid selle kohta, et Hiina osutub võtmetegijaks ka tulevastel rahuläbirääkimistel. Kuna Peking keeldus osalemast juunis toimuval rahutippkohtumisel põhjusel, et Moskvat ei kutsutud, pakub Šveitsi valitsus nüüd, et võiks olla ka teisi tippkohtumisi, kus Venemaa võiks olla esindatud – see viitab Hiina mõjuvõimule.

Kui vaadata globaalsemat pilti, siis Moskva ja Kiiev pole ainsad, kes selle sõja pärast tülitsevad. Aprillis ähvardas USA välisminister Antony Blinken võtta kasutusele meetmeid Hiina vastu, kui see ei lõpeta Venemaale sõjategevuse jaoks oluliste komponentide tarnimist. Järgmisel kuul kehtestas USA sanktsioonid enam kui tosinale ettevõttele Hiinas ja Hongkongis, suurendades vastuseisu Pekingiga ja näidates, kuidas Ukraina konflikt on avanud uue rinde USA ja Hiina vahelistes pingetes.

Veelgi enam, need pinged Hiinaga Ukraina pärast ei piirdu ainult Ameerikaga, vaid laienevad laiemale Läänele. USA kaitseminister Lloyd Austin teatas reedel Hiina kaitseministrile, et „kui Hiina toetus Venemaa kaitsesektorile jätkub, peab USA koos liitlastega võtma kasutusele täiendavaid meetmeid”.

Kuigi need meetmed on seni teadmata – nagu ka USA eelseisvate presidendivalimiste mõju –, siis ei Hiina ega Lääs tõenäoliselt praegu taganema ei hakka, sest autokraatia toetab autokraatiat ja demokraatia demokraatiat. Ükskõik, mis Ukraina sõjas edasi saab, näitab Zelenski avaldus, et ta on lahingu Hiina pärast juba kaotanud.

Kommentaarid
(Külastatud 1,713 korda, 1 külastust täna)