Hea teada: mida tohib Soome välismaalt kaasa tuua ja mida mitte

Lilled ja sink külalistele, natuke tubakatooteid ja teemante endale, lisaks lemmikloom ja ravim. Kas tohib tuua, kas pean kaubad tollis vormistama? Tasub uurida ja soovitavalt eelnevalt, sest välismaalt ei saa kõike ja ükskõik kui palju Soome tuua. Mitme erineva kauba sissevedu Soome on piiratud, loa alusel või lausa keelatud. Oluline on ka see, kust Soome tullakse.

Meie juhised Soome tulijatele on lihtsad ja lihtsalt rakendatavad: tutvu impordipiirangutega alati eelnevalt, näiteks Soome tolliteenistuse kodulehel. Nii saab vältida üllatusi, annab nõu tolliinspektor Niina Taimela.

Impordipiiranguid ja -tingimusi tuleks eelnevalt kontrollida vähemalt järgnevalt:

Ravimid

Ravimite sisseveo piirangud sõltuvad sellest, kas tegemist on Soome klassifikatsiooni järgi käsimüügiravimiga, retseptiravimiga, narkootilise või veterinaarravimiga ning kas tullakse Euroopa majandusühenduse (ETA) riigist või väljastpoolt ETA piirkonda. Näiteks võib väljastpoolt ETA piirkonda kaasa võtta enda tarbeks ravimeid koguses, mis vastab maksimaalselt kolmekuulisele kasutamisele. Pidage meeles ka retsepte ja transportige ravimeid originaalpakendis.

Tubakatooted

Tubakatoodete reisijateveo piirangud on tooteti erinevad ja olenevalt sellest, kas tegemist on maksustatava või mittemaksustatava impordiga. Impordile võivad kehtida ka aja- ja reisipiirangud.

Piim, liha ja kalatooted

Väljastpoolt EL-i ei tohi Soome tuua liha- ega piimatooteid. Keeld kehtib ka suupisteleibadele ja lemmikloomatoidule. Lisaks on EL-is piiratud sea- ja metssealiha import riikidest, kus sigade Aafrika katk on kinnitatud.

Taimed, puu- ja juurviljad

Enamikku taimi ja taimseid saadusi ei tohi väljastpoolt EL-i Soome importida ilma taimetervise sertifikaadita. Nii et isegi mitte üht õuna ilma tunnistuseta. Piirang kehtib ka Norra kohta.

Lemmikloomad

Kassi või koeraga Soome tulles on vajalikud erinevad dokumendid, tõendid ja vaktsineerimised. Sissepääsunõuded erinevad näiteks olenevalt sellest, millisest riigist te oma lemmikloomaga Soome tulete. Isegi EL-i riikide ja Põhjamaade vahel on erinevusi.

Ohustatud liigid ja nendest valmistatud tooted nagu kaaviar, korallid ja kaktused

CITESi toodete import Soome on keelatud või nõuab nii päritolumaa kui ka võimalik, et ka Soome Keskkonnaagentuuri luba. Lisaks saab tooteid importida ainult teatud piiripunktide kaudu.

Sularaha

Sularaha sissevedu Soome väljastpoolt EL-i ei ole keelatud ega piiratud, kuid kui on 10 000 eurot või rohkem, tuleb sellest tollile teatada. Sama kehtib ekspordi kohta Soomest väljapoole EL-i.

See, kust te Soome tulete, mõjutab piiranguid. Piirangutega tutvumisel peab reisija seega erilist tähelepanu pöörama sellele, kas ta tuleb Soome EL-ist, väljastpoolt EL-i, EL-i tolli- või maksupiirkonnast või ETA piirkonnast? Näiteks Põhjamaades on ka EL-i riike ja EL-i mittekuuluvaid riike.

Kas saabumine ja import peab olema tollis vormistatud?

Kui saabute Soome lennuga väljastpoolt EL-i tolli- ja maksupiirkonda, võite tuua tolli- ja maksuvabalt oste, näiteks elektroonikat ja riideid maksimaalselt 430 euro väärtuses. Õigus on isiklik. Antud väärtuspiirang ei kehti alkoholile ega sigarettidele, kuid nende toodete impordil on oma ajapiirangud ja koguselised piirangud, mida tuleb kontrollida.

EL-i tolli- ja maksupiirkonnast oma tarbeks ostetud kaupu saab Soome tuua ilma tollimaksu või makse maksmata. Osade kaupade, näiteks ravimite ja tubakatoodete import on aga piiratud.

Mis siis, kui unustasite kohvrisse midagi sobimatut?

Kui reisijal on liiga palju kaupu, mille sissevedu on piiratud või mille sissevedu on täielikult keelatud, võib ta need omal algatusel tollile üle anda. Sel juhul valitakse punane värav.

Kui reisija on valinud rohelise või sinise värava ja tollikontrolli käigus avastatakse, et ta veab kaupa, mille eest tuleb tasuda makse või mille import on piiratud või keelatud, võib toll kauba enda valdusesse võtta või konfiskeerida. Võib juhtuda, et kauba eest tuleb maksta topeltmaksu või võidakse reisijat koguni kahtlustada tollikuriteos, mistõttu tasub värava valikul olla ettevaatlik.

Tollitöötajatelt saab alati nõu küsida. Kui pole kindel, võib näiteks lennujaamas valida punase värava, kust pääseb tollitöötajateni, annab Taimela nõu.

Kommentaarid
(Külastatud 6,969 korda, 1 külastust täna)