Vene endine president märkis, et Venemaal on õigus kasutada tuumarelva – „Ja see pole bluff”

Vene endine president, praegune julgeolekunõukogu aseesimees Dmitri Medvedjev märkis, et Venemaal on õigus kasutada tuumarelva.

Medvedjev reageeris lääneriikide otsusele, et NATO relvastust võib kasutada rünnakuteks Venemaa territooriumil.

Medvedjev edastas sotsiaalmeedias järgmise seisukoha:

Lääneriigid, kes väidetavalt „kinnitasid” oma laiendatud laskekaugusega relvade kasutamist Venemaa territooriumil (olenemata sellest, kas me räägime meie riigi vanadest või uutest osadest), peavad selgelt mõistma järgmist:

  1. Kogu nende sõjatehnika ja meie vastu võitlevad spetsialistid hävitatakse nii endise Ukraina territooriumil kui teiste riikide territooriumil, kui sealt rünnatakse Venemaa territooriumi.
  2. Venemaa lähtub sellest, et kõiki kaugrelvi, mida kasutab endine Ukraina kontrollivad juba otseselt NATO riikide sõjaväelased. See pole üldse „sõjaline abi”, vaid osalemine meievastases sõjas. Ja sellistest nende tegudest võib saada casus belli (sõja põhjus).
  3. NATO peab otsustama, kuidas kvalifitseerida võimalike vastulöökide tagajärgi bloki üksikute riikide varustusele/rajatistele/sõjaväelastele Washingtoni lepingu artiklite 4 ja 5 kontekstis.

Suure tõenäosusega tahab NATO juhtkond teeselda, et jutt on Põhja-Atlandi alliansi üksikute riikide suveräänsetest otsustest toetada Kiievi režiimi ning siin pole põhjust kohaldada 1949. aasta lepingu kollektiivkaitse reeglit.

See on ohtlik ja kahjulik väärarusaam. Selline NATO riikide „individuaalne abi” Venemaa vastu, olgu selleks nende kaugmaa tiibrakettide juhtimine või vägede kontingendi saatmine Ukrainasse on konflikti tõsine eskalatsioon. Endine Ukraina ja tema NATO liitlased saavad nii hävitava vastuse, et allianss ise lihtsalt ei suuda ära hoida kaasamist konflikti.

Ja ükskõik kui palju NATO pensionäridest peerukesed ka ei lobiseks, et Venemaa ei kasuta kunagi endise Ukraina vastu mittestrateegilisi tuumarelvi ja veelgi enam üksikutes NATO riikides, on tegelik elu palju hullem kui nende kergemeelne arutluskäik.

Veel mõned aastad tagasi nõudsid nad, et Venemaa ei läheks Bandera režiimiga avatud sõjalisse konflikti, et mitte Läänega tülli minna. Arvestasid valesti. Käimas on sõda.

Taktikaliste tuumarelvade kasutamist võidakse samuti valesti arvestada. Kuigi see oleks saatuslik viga. Lõppude lõpuks, nagu Venemaa president õigesti märkis, on Euroopa riikides väga suur rahvastiku tihedus. Aga nende vaenlase riikide jaoks, kelle maad asuvad taktikaliste tuumarelvade laskeulatusest kaugemal, on lõpuks olemas strateegiline potentsiaal.

Ja see pole paraku hirmutamine ega tuumabluff. Praegune sõjaline konflikt Läänega areneb halvima võimaliku stsenaariumi järgi. Kohaldatavate NATO relvade võimsus suureneb pidevalt. Seetõttu ei saa täna keegi välistada konflikti üleminekut lõppfaasi.

Kommentaarid
(Külastatud 1,773 korda, 1 külastust täna)