Karm paljastus: USA toetas Afganistanis 20 aastat hirmsat piinajat ja tapjat, kelle ohvrite arv oli sadades ja kelle tõttu hakkasid afgaanid demokraatiat vihkama

Kindral Abdul Raziq oli üks Ameerika suuremaid liitlasi võitluses Talibani vastu. Ta oli noor ja karismaatiline – julge sõdalane, kes jagas oma meeste lojaalsust ja austust. Ta aitas Talibani tagasi lüüa ülitähtsal Kandahari lahinguväljal, kui mässulised tungisid peale üle Afganistani.

Kuid tema edu kuni mõrvamiseni 2018. aastal rajanes piinamisele, kohtuvälisele tapmisele ja röövimisele. Turvalisuse nimel muutis ta Kandahari politsei piiranguteta lahinguväeks. New York Timesi tuhandete juhtumite uurimise põhjal ei võtnud tema ohvitserid, keda USA koolitas ja relvastas, inimõigusi ega nõuetekohast menetlust arvessegi. Enamikku tema ohvreid ei nähtud enam kunagi.

Washingtoni Afganistani strateegia eesmärk oli võita Taliban, võites nende inimeste südamed ja meeled, kelle eest see väidetavalt võitles. Kuid Raziq kehastas selles plaanis viga. Ameeriklased andsid sõjalise otstarbekuse nimel volitused sõjapealikele, korrumpeerunud poliitikutele ja otsestele kurjategijatele. USA valis esindajad, kelle jaoks eesmärk sageli õigustas vahendid.

Raziqi-suguste meeste kasutamine USA poolt viis paljud afgaanid üle Talibani poole. Ja see veenis teisi, sealhulgas neid, kes võisid USA eesmärkidele kaasa elada, et USA toetatud keskvalitsust ei saa usaldada. Kui kunagi avaneski võimalus Taliban välja juurida, muutis valitud sõjastrateegia selle palju raskemaks.

Pärast Ameerika vägede paanilist põgenemist Afganistanist said ajakirjanikud võimaluse külastada inimesi ja kohti, mis olid lahingute ajal keelatud. Ajakirjanikud sõitsid kohale, et teada saada, mis Ameerika pikima sõja ajal tegelikult juhtus.

Koos Afganistani teadurite meeskonnaga kammiti läbi enam kui 50 000 käsitsi kirjutatud kaebust, mida USA toetatud endine Kandahari valitsus pidas pearaamatutes. Nendest leiti ligi 2200 arvatava kadumise juhtumi üksikasjad. Sealt mindi edasi sadadesse kodudesse üle Kandahari.

Ajakirjanikud jõudsid jälile ligi 1000 inimesele, kes ütlesid, et valitsuse julgeolekujõud on nende lähedased röövinud või tapnud. Kinnitati peaaegu 400 juhtumit, sageli koos röövimiste pealtnägijatega. Samuti põhjendasid nende väiteid Afganistani politsei aruanded, tunnistused ja muud valitsuse dokumendid, mille nad olid esitanud. Iga kadumise juhtumi puhul on inimene endiselt teadmata kadunud.

Isegi sel ajal mõistsid USA ametnikud Raziqi pahatahtlikkust. „Mõnikord küsisime Raziqilt väidetavate inimõiguste rikkumiste juhtumite kohta ja kui saime vastused, vastasime: „Oh, ma loodan, et me ei seganud end sõjakuriteosse ainult sellest kuuldes”,” meenutas USA välisministeeriumi ametnik Henry Ensher, kellel oli Afganistanis mitu ametikohta. „Me teadsime, mida teeme, kuid me ei arvanud, et meil on valikut,” ütles Ensher.

Oleks liiga lihtne öelda, et Raziqi taktika oli täiesti kasutu. Nad töötasid selle nimel, et kinnitada valitsuse kontrolli Kandaharis ja surudes mässulisi tagasi. Raziq pälvis paljude Talibani vastu seisnute imetluse. Rohkem kui tosin USA ametnikku ütles, et ilma temata oleks Taliban palju kiiremini edasi liikunud.

Kuid Raziqi meetodid nõudsid lõivu. Nad tekitasid tema ohvrite seas sellist vaenu, et Taliban muutis tema julmuse värbamisvahendiks. Talibani ametnikud postitasid tema kohta WhatsAppi videoid, et meelitada uusi võitlejaid.

Paljud afgaanid laitsid maha USA toetatud valitsuse ja kõik, mida see esindas. „Keegi meist ei toetanud Talibani, vähemalt mitte alguses,” ütles Fazul Rahman, kelle vend rööviti Raziqi valitsusajal tunnistajate silme all. „Aga kui valitsus kokku kukkus, jooksin rõõmustades mööda tänavaid.”

Isegi mõned, kes rõõmustasid Raziqi halastamatuse üle, avaldasid kahetsust tema tekitatud korruptsiooni ja kuritegevuse üle – see oli oluline osa sellest, miks Afganistani valitsus 2021. aastal kokku varises. Pärast Raziqi surma läksid tema komandörid veel kaugemale. Nad piinasid tavalisi inimesi ja varastasid oma meeste palgad ja varustuse. „See, mille nad tõid demokraatia sildi all, oli maffiagrupeeringu süsteem,” ütles üks Kandahari elanik, kes algselt toetas valitsust. „Inimesed hakkasid demokraatiat vihkama.”

Ajaloolased ja teadlased veedavad veel aastaid vaieldes, kas USA oleks kunagi võinud õnnestuda. Maailma jõukaim riik oli vallutanud ühe vaeseima riigi ja püüdis seda uue valitsuse ametisse seadmisega ümber kujundada. Sellised jõupingutused on mujal ebaõnnestunud.

Kuid USA vead – halastamatute mõrvarite toetamine, liitlaste vaenlasteks muutmine, lokkava korruptsiooni võimaldamine – muutsid USA pikima sõja kaotuse vähemalt osaliselt enda tekitatuks.

Kommentaarid
(Külastatud 945 korda, 1 külastust täna)