90 protsenti USA rakettidest ja droonidest lasevad Ukrainas märgist mööda – põhjus võib olla üllatav

Pärast mitmetest Lääne allikatest pärit aruandeid, mis toovad esile Venemaa täiustatud elektroonilise sõjapidamise (EW) võimete mängu muutva mõju Ukrainas jätkuvatele jõupingutustele, on EMP rakkerühma teadur ja endine USA kaitseministeeriumi ohvitser David Pyne esitanud täiendava ülevaate Venemaa võimete kohta.

„Venemaal on maailma kõige võimekamad elektroonilised sõjapidamise süsteemid, millel on pikim tegevusraadius ning võimsaimad GPS-i ja raadiosageduslikud segajad,” märkis ta ja lisas, et talle avaldas muljet „kiirus, millega Venemaa kaugmaa segajad on edasi liikunud, suutnud kohaneda uute USA ja NATO relvasüsteemide segamisega, mis on konflikti kaasatud.”

Venemaa elektroonilised sõjapidamise süsteemid „on osutunud nii tõhusaks, et 90 protsenti USA poolt Ukrainale tarnitud juhitavatest rakettidest ja droonisüsteemidest, millest kõige tähtsam on HIMARS, lasevad oma sihtmärgist mööda,” nentis ta ja lisas, et Venemaa GPS-i segajad „osutavad tõenäoliselt üha tõhusamaks hiljuti USA tarnitud laiendatud ulatusega ATACMS-rakettide vastu.”

Pyne täpsustas, et Venemaa segamissüsteemid „osutavad tõenäoliselt üha tõhusamaks USA-st tarnitud Ukraina õhutõrjesüsteemide, sealhulgas Patrioti ja Hawki rakettide vastu, võimaldades Venemaal suurendada oma õhuülemust Ukraina ees”, rõhutades, et see õhuülekaal aitas oluliselt kaasa Venemaa suurtele edusammudele mitmes rindepiirkonnas, vahendab Military Watch.

Vene kaitseministeeriumi aruannetes on alates Nõukogude Liidu lagunemisest järjekindlalt rõhutatud elektroonilise sõja olulisust, mis on pakkunud asümmeetrilist vahendit tavapäraselt paremate jõudude vastu võitlemiseks, et kompenseerida allajäämist NATO-le paljudes valdkondades. Ukraina sõjateatris on aga elektroonilise sõja paremus käsikäes tohutu konventsionaalse üleolekuga Ukraina relvajõudude ees, õhutades spekulatsioone, et Venemaa on hoidnud salajas palju oma tipptasemel EW võimeid, et takistada neid uurimast Ukraina läänepoolsetel toetajatel.

Pyne’i hinnang järgneb väljaande Washington Posti artiklile, milles viidati Ukraina ametnikele, et rõhutada, et USA on viimase kuue kuu jooksul täielikult lõpetanud Excaliburi juhitavate suurtükimürskude tarnimise pärast seda, kui Venemaa elektroonilised sõjapidamise süsteemid olid need ebatõhusaks muutnud. Ta järeldas, et Venemaa elektrooniliste sõjapidamise süsteemide vastu on „Excaliburi tehnoloogia olemasolevates versioonides kaotanud oma potentsiaali”.

Seoses HIMARS-süsteemiga kurtis kõrge Ukraina sõjaväeametnik selle tõhususe vähenemise pärast, et 2023. aastal „kõik lõppes: venelased kasutasid elektroonilist sõda, segasid satelliidisignaalid ja HIMARS muutus täiesti kasutuks”.

Washington Posti aruanne tugineb kolm nädalat varem USA, Suurbritannia ja Ukraina allikate paljastustele, et eriti HIMARS on muutunud Venemaa elektroonilise sõjapidamise võimete tõttu „üha vähem tõhusaks”.

Venemaa elektroonilise sõjapidamise süsteemid on tõsiselt häirinud ka Ukraina vägede võimet koordineerida, koguda luureandmeid ja käivitada droonirünnakuid, eelkõige Pentagoni pakutava Starlinki interneti võimaluste katkemise tõttu. New York Timesiga rääkides teatasid Ukraina ametnikud, sõdurid ja elektroonilise sõja spetsialistid, et see oli Venemaa hiljutiste edusammude peamine soodustaja, kusjuures Ukraina armee 92. ründebrigaadi droonipataljoni komandöri asetäitja täheldas: „Me kaotame elektroonilise sõja. … Üks päev enne rünnakuid see [Starlink] lihtsalt lülitus välja. See muutus super, üliaeglaseks.”

„Pidime olema suhtlemisel kiired,” ütles teine ​​droonioperaator, kahetsedes, et Starlinki ühenduvuse kaotamine „muutis kõik keerulisemaks ja aeganõudvamaks”. York Times jõudis järeldusele, et see katkestus „võib tähistada taktikalist muutust konfliktis”, mis on tingitud „Ukraina haavatavusest ja sõltuvusest teenusest”. See tõstatas ka „laiemaid küsimusi Starlinki usaldusväärsuse kohta tehniliselt arenenuma vastase vastu”.

Kommentaarid
(Külastatud 20,120 korda, 1 külastust täna)