Uus häda: Vene naftale kehtestatud Lääne hinnalagi ei tööta

Rühm Lääne kindlustusandjaid räägib, et Venemaa naftahinna ülempiir on muutunud jõustamatuks ja sundinud vaid rohkem laevu liituma varilaevastikuga, mis on üks karmimaid etteheiteid meetmele, mille eesmärk oli Kremli tulusid kärpida.

Tööstusriikide G7 rühm kiitis heaks Venemaa nafta hinna ülempiiri pärast seda, kui Washington tegi Ukraina sõja ajal lobitööd Kremli tulude piiramiseks, hoides samal ajal Venemaa nafta voolu, et vältida energiahinna tõusu, vahendab Reuters.

Piirang võimaldab Lääne kaubasaatjatel ja kindlustusandjatel osaleda Venemaa naftakaubanduses seni, kuni naftat müüakse hinnaga alla 60 dollari barreli kohta.

Rahvusvaheline grupp P&I Clubs märkis tehtud avalduses, et hinnalagi on olnud vähe edukas alates kahe aasta tagusest kehtestamisest, kuna Venemaa on üle läinud nii oma laevastikule kui ka laevadele, mis on väljaspool läänepoolset järelevalvet.

Avaldus esitati kirjaliku tõendina teisipäeval Ühendkuningriigi parlamendi istungil. Grupp ütleb, et see hõlmab 12 meresõidukindlustuse kolmanda osapoole vastutuskindlustusandjat, kes katavad 87% maailma ookeanilaevade tonnaažist.

„Naftahinna ülempiir näib üha jõuetum, kuna sellesse paralleelkaubandusse liigub üha rohkem laevu ja nendega seotud teenuseid. Meie hinnangul on naftahinna ülempiiri kehtestamise otsese tulemusena rahvusvahelisest klubist juba lahkunud ligikaudu 800 tankerit,” seisab avalduses.

USA ja Euroopa Liidu ametnikud leiavad, et hinnalae abil on õnnestunud Venemaa tulusid kärpida, hoides samas nafta voolu ja vältides hinnašokki.

Hinnalae jõustamine USA rahandusministeeriumi poolt on vähendanud laevade arvu, mis on valmis vedama Venemaa toornaftat, mis raskendab Venemaa jõupingutusi selle müümisel ja kasumi teenimisel.

Siiski ütles Royal United Services Institute’i rahandus- ja turvakeskuse juht Tom Keatinge parlamendi istungil: „Ühendkuningriigi ja G7 käeulatuses on kindlustusandjaid, kes pakuvad kindlustust, mis rikub naftahinna ülempiiri”.

„Need on nimed, mis tuleks lisada sanktsioonide nimekirja ja neile tuleks juhtida rahvusvahelise üldsuse tähelepanu, et selle konkreetse kindlustusseltsiga suhtlemine tekitab teile probleeme,” lisas ta ühtegi firmat nimetamata.

Kommentaarid
(Külastatud 334 korda, 1 külastust täna)