Uus areng: Prantsuse president tahab juhtida NATO-t nagu uut tüüpi Napoleon

Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz kohtuvad homme reedel, 15. märtsil neljasilmakohtumisel, kus nad selgitavad oma erimeelsusi Ukraina küsimuses.

„Weimari kolmnurga” kohtumine Prantsusmaa ja Saksamaa juhtide ning Poola uue peaministri Donald Tuski vahel on mõeldud ühtsuse näitamiseks, kuid see toimub ajal, mil Prantsuse-Saksa omavahelised sõjaga seotud pinged kasvavad, vahendab Daily Mail.

Kuna Ukraina vajab hädasti rohkem laskemoona ning kasvab lääneliitlaste, sealhulgas Saksamaa ja USA vastupanu selle varustamiseks, on ekspertide sõnul Macron esitlemas end võtmeisikuna, kes lööb häirekella.

Eelmise nädala teravates kommentaarides kutsus ta Euroopa liidreid üles mitte olema argpüksid, kui asi puudutab Ukraina kaitset, öeldes, et inimesed „ei taha kunagi näha neid tragöödiaid, mis on tulemas”.

Macroni varasem ettepanek, et Lääne maavägede saatmist Kiievisse appi ei saa „välistada”, kutsus Vladimir Putinilt esile ägeda noomituse ja ületas NATO kaasliikmete, sealhulgas Saksamaa silmis „punase joone”.

Kuigi ta väitis, et argpükslik märkus ei olnud suunatud Saksamaale, võivad suhted tema ja Scholzi vahel siiski külmaks osutuda, kelle kaitseministri sõnul ei aidanud Macroni „saapad maas” kommentaarid asjale kaasa, ja kuna mõlemad riigid soovivad olla domineerivad jõud Euroopas.

„Euroopas on praegu käimas kaks sõda. Üks Putini ja Lääne vahel Ukrainas, teine ​​Prantsusmaa ja Saksamaa vahel,” väidavad USA kolonel Jonathan Sweet ja sõjaline asjatundja Mark Toth.

Sõjaväeluure eruohvitser ja välispoliitika ekspert arutlevad selle üle, kuidas Macron kujundab end oma sõnavõttudega tuleviku sõjajuhiks – võttes Putini vastu nagu „valgustatud 21. sajandi Napoleon”.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron teatas Slovakkia pealinnas Bratislavas Globseci foorumil esinedes, et ta „ei lase Euroopat teist korda röövida”.

Nüüd, kümme kuud hiljem, järgib Macron julgelt oma sõna, isegi kui Slovakkia uus peaminister Robert Fico on Moskva ees kummardamas.

Elysée palees pärast Ukraina tippkohtumist toimunud pressikonverentsil väljendas Macron valmisolekut saata Ukrainasse Prantsuse väed – ja ta ei tagane sellest.

Macroni astumine NATO juhi kohale toimub ajal, mil paljud selle võtmejuhid, sealhulgas USA ja Saksamaa on sisepoliitikasse ja valimistsüklitesse takerdumas.

USA president Joe Biden osaleb valimistel novembris, Saksamaa kantsler Olaf Scholzi aga ootavad ees Bundestagi föderaalvalimised hiljemalt 2025. aasta oktoobris.

See kõik tuleb Ukraina sõja kriitilisel perioodil. Putin ja tema „kurjuse arsenali” liitlased, sealhulgas Iraan ja Põhja-Korea varustavad üle ootuste paremini kui NATO, kui on vaja hankida Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenski ja tema kindralite jaoks hädasti vajalikku laskemoona, et tõrjuda Venemaa vasturünnakut Donbassis – seda vaatamata Lääne valdavale tööstuslikule ja majanduslikule eelisele.

Euroopas on praegu käimas kaks sõda. Üks Putini ja lääne vahel Ukrainas, teine ​​Prantsusmaa ja Saksamaa vahel.

Mõlemad on raevukad, kuna Washington loobub üha enam oma traditsioonilisest liidrirollist Euroopas.

Pariisi ja Berliini vahelises hõõrumises pole midagi uut. Kaks naaberriiki on alates Teise maailmasõja lõpust pikka aega püüdnud olla Mandri-Euroopa liidrid.

Nüüd on panused eksistentsiaalselt kõrgemad – ja väidetavalt määrab see, kas Euroopa jääb vabaks Venemaa majanduslikust ja sõjalisest hirmutamisest, kui mitte domineerimisest.

Macroni sõnad pole enam lihtsalt sõnad. Nüüd toetab teda Prantsusmaa Rahvusassamblee.

Prantsusmaa seadusandja kiitis teisipäeval heaks Macroni 10-aastase julgeolekulepingu Kiieviga, mis „sisaldab Pariisi kohustust tarnida 2024. aastal rohkem relvi, koolitada sõdureid ja saata Ukrainale kuni 3 miljardi euro väärtuses sõjalist abi”.

Tema läbiv argument on Euroopa juhtpositsiooni võitmine, kusjuures Poola välisminister Radek Sikorski ütles, et NATO vägede kohalolek Ukrainas „pole mõeldamatu”, samas kui Eesti peaminister Kaja Kallas ütles, et „kõik on laual, et aidata Ukrainal Putinit võita.

34-aastane Prantsusmaa peaminister Gabriel Attal, kes kõneles 372 poolt, 99 vastu ja 101 erapooletu häälega  vastu võetud meetme toetuseks, teatas: „Venemaa võit Ukrainas kujutab endast konkreetset, käegakatsutavat ja otsest ohtu Prantsuse igapäevaelule. Kui Ukraina kaotab, kaotavad ka prantslased.”

Uus Euroopa on samuti ärkamas eksistentsiaalsele ohule, mida Putin nende eluviisile ja vabadusele kujutab.

Seevastu Scholz on jätkuvalt vastu Taurus KEPD 350E rakettide kasutuselevõtule Ukrainas.

Saksamaa kantsler kahekordistas kolmapäeval Bundestagil kõneldes oma otsusekindlust vältida Saksamaa kineetilist sekkumist Ukraina kaitsmisse Putini sõja vastu.

Viidates Kiievi varustamisele Tauruse rakettidega ja Bundeswehri sõdurite kasutamisele, kus ta väidab, et sõdurite kasutamine on vajalik, kinnitas Scholz, et see on „joon, mida ma kantslerina ületada ei taha”.

Marconil seda pole. Eelmisel nädalal süüdistas ta sakslasi nn argpükslikkuses kogunemisel, kus ta tormiliselt väitis: „Euroopa seisab silmitsi hetkega, mil ei tohi olla argpüksid”.

Saksamaa kaitseminister Boris Pistorius ei olnud sellega rahul. Pistorius rääkis lekkinud helisalvestisest, kus kõrgetasemelised Bundeswehri ohvitserid toetasid tugevalt Ukraina Tauruse rakettidega varustamist. Pistorius vastas: „Vähemalt minu vaatenurgast ei ole meil tegelikult vaja arutelusid „saapad maas” või suurema või vähems julguse üle”.

Mõlemal juhul jõuab vaidlusküsimus reedel Weimari kolmnurga kohtumisel päevakorda.

Allianss loodi 1991. aastal, et edendada „Saksa-Poola leppimist, mis on inspireeritud [Teise maailmasõja järgsest] Prantsuse-Saksa kogemusest”. Macron kohtub Berliinis Scholzi ja Poola peaministri Donald Tuskiga.

Ukrainast saab läbiv teema – ja see on tõenäoliselt kuninglik võitlus. Tusk, kes saatis Poola presidenti Andrzej Dudat teisipäeval koos president Bideniga Valge Maja visiidil, tegi oma seisukoha selgeks, öeldes esindajakoja vabariiklastele suunatud avalduses, et kaalul on miljonite inimeste saatus.

Kohtumine tähistas Poola NATO-ga liitumise 25. aastapäeva ning rõhutas, kuidas Poolast on paljuski saanud USA kõige usaldusväärsem liitlane Kesk- ja Ida-Euroopas.

Eelkõige teatas NATO eelmise aasta veebruaris, justkui selle punkti rõhutamiseks, et toetab uue „ühise väljaõppekeskuse” ehitamist Poolas.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg märkis, et „Poolas Bydgoszczis asuv ühine analüüsi-, väljaõppe- ja koolituskeskus … toob kasu neile ja meile ning loob raamistiku NATO liitlasvägede kõrval treenimiseks”.

Kas see Scholzile meeldib või mitte, Macron haistab oma võimalust – ja NATO kui allianss tuleb Zelenskile ja tema kindralitele üha lähemale ning on täielikult pühendunud nende võidukasse tulemusesse.

Macroni eesmärk on olla uut tüüpi valgustatud Napoleon. Ei kavatse püüda vallutada Euroopat ja Venemaad, nagu Napoleon tegi Napoleoni sõdade ajal aastatel 1803–1815, vaid on otsustanud takistada Putinit tegemast 21. sajandil sama Lääne-Euroopa ja NATO-ga.

Mõnevõrra iroonilisel kombel võib Ühendkuningriigi peaminister Rishi Sunak, arvestades Wellingtoni hertsogi võitu Napoleoni üle Waterloos, osutuda lõpuks kuningaks, kes võidab selle Macroni ja Scholzi vahelise Ukraina sõja käigus süveneva vaidluse.

Kuningas Charles III, suures osas tänu erakordselt edukatele riigivisiitidele Berliini ja Pariisi oma valitsusaja alguses 2023. aastal, võib osutuda Sunaki trumbiks.

Charles, nagu Daily Maili kolumnist Robert Hardman oma raamatus „The Making of a King” suurepäraselt dokumenteeris, toetab tugevalt Ukraina võitlust Putini agressiooni vastu.

Jutustatuna Charlesi visiidist 2023. aasta veebruaris Wiltshire’i väljale, kus kuninglik armee treenib Ukraina vägesid, tsiteerib Hardman Briti monarhi sõnu: „Ma olen täis imetlust ja saan teile ainult head soovida”.

Kuningas lõpetas oma visiidi, öeldes Ukraina kolonelleitnant Sergei Šutenkole, viidates Esimese maailmasõja laadsele kaevikusõjale Ukrainas: „Te olete hämmastavad, ma ei tea, kuidas te seda teete.”

Sõda Ukrainas reedel ei võideta ega kaotata sõltumata selle tulemusest. Kuid sõda Prantsusmaa ja Saksamaa vahel peab lõppema ja see peab lõppema Berliini lüüasaamisega. Macron – Prantsusmaa võimalik valgustatud 21. sajandi Napoleon – juhib teed ja Briti peaminister Rishi Sunak saab vastava kokkuleppe sõlmida – nii nagu peab.

Putini sõda lääne vastu läheneb alles aja jooksul Londonile, Pariisile ja Berliinile, jättes Scholzi mõtlema „mis siis, kui?”

Kommentaarid
(Külastatud 1,233 korda, 1 külastust täna)