Soome kaitseväes levib raske haigus – ajateenija ema räägib halvast kohtlemisest

Viisin ta sinna pühapäeva õhtul 40-kraadises palavikus. Nüüd on neljapäev ja mitte kordagi pole keegi vaatamata lubadustele läinud vaatama, kuidas tal läheb. Ta on üksi kasarmus isolatsioonis ega saa isegi vannituppa minna, ütles Santahaminas ajateenistust läbiva noormehe ema Anne tänase neljapäeva, 21. märtsi pärastlõunal Iltalehtile.

Tema sõnul oli poisile antud vaid meditsiinipersonali number. Lubadust kaks korda päevas tema tervist kontrollida ja talle korraga rohtu, süüa ja juua tuua pole täidetud.

Lisaks viis päeva kestnud kõrgele palavikule on poisil ema sõnul olnud tugev kurguvalu, oksendamine ja kõhulahtisus ning nõrkus. Neljapäeval rääkis poiss emale telefonis, et samuti oli raske hingata ja rindkere valutas. Neljapäeval oli ta aga saanud info, et haiglaõde helistab samal päeval.

Kolmapäeva hommikul jõudis lõpuks üks pakitoit kohale. Aga muidu ei mingit hommikusööki, õhtust vahepala, õhtusööki ja isegi mitte rohtu. Nii et mitte midagi pärast pühapäeva õhtut, räägib Anne.

Vahipataljoni jäägrirügement teatas kolmapäeval, et Santahaminas on paljud ajateenijad haigestunud adenoviiruse põhjustatud nakkushaigusse. Rügemendi teatel on mitu haiget sattunud hingamisteede nakkushaiguse tõttu haiglasse ja paarkümmend on väeosas või kodus voodirežiimil.

Väeosas jälgitakse haigete seisundit ööpäevaringselt. Vajadusel suunatakse patsient koheselt haiglasse. Ajateenija viiakse koduhooldusele, kui ta ei ole üksi kodus ja kodus pole kedagi, kes oma kroonilise haiguse tõttu oleks viiruse suhtes eriti tundlik, seisis rügemendi pressiteates.

Ajateenija ema Anne on haigete hooldamise kohta antud infost väga üllatunud.

Nad tõesti ei jälgi ega anna ravimeid. Isegi veepudelit pole toodud, kuigi joomine on tõesti oluline, räägib ta ja jutustab, et noormees mõtles öösel oksendades, et kuidas ta küll jaksab tualetti vee järele minna.

Anne nendib, et tõenäoliselt vajab tema poeg haiglaravi. Ta räägib, et saab aru, et poiss kästi haigena väeossa tagasi tuua, sest peale kõrge palaviku tal muid sümptomeid ei olnud.

Siis ei olnud neelupõletiku sümptomeid, räägib ema.

Ema aga ei mõista, miks kamandati rühm haigeid ajateenijaid esmaspäeval kasarmus ühte ruumi istuma, et oodata haiglaõe tulekut. Anne sõnul lamas poiss ruumi põrandal, sest ei pidanud enam vastu. Ta ütleb, et esmaspäeval telefonikõnet ei tulnud ja samasugune ootamine jätkus ka teisipäeval, kuni lõpuks õde helistas.

Teisipäevaks, kolmapäevaks ja neljapäevaks määrati voodirežiim ning lubati, et meditsiiniline personal tuleb kaks korda päevas ravimeid ja toitu tooma.

Anne sõnul viidi poiss kolmapäeva õhtul oma toast isolatsiooni kasarmusse, kus ta oli olnud peaaegu pidevalt üksi.

Meedikud olid väidetavalt haiglaõele öelnud, et nad ei leidnud poissi kasarmust. Õde ütles, et täpsed andmed patsiendi asukoha kohta on tuvastatud. Vaatamata sellele polnud keegi vaatamas käinud.

Anne räägib, et proovis helistada mitmesse kohta väeosas, et keegi poisi seisundit kontrolliks, kuid pole oma palvetele abi saanud.

Helistasin meediku telefonile, kust teatati ebaviisakalt, et number on ajateenijatele ja teatati, et: „Ütle oma pojale, et ta tooks ise rohud ja toidu.”

Ema räägib, et pani ise pojale kaasa valuvaigisteid ja tema toanaabri kaudu veel veidi rohtu.

Ta ise ütles, et tunneb end nagu vangis. Päris hull, et haige lamab seal ilma kellegagi kokku puutumata ja kõrges palavikus juba viiendat päeva. Mis siis, kui ta on seal üksi ja ta läheb veelgi hullemaks, räägib ema.

Anne räägib, et enne haigestumist jäi poeg muisu teenistusega rahule. Ta ütleb, et poisi vanemad vennad on samuti ajateenistuse läbinud ja varem on kõik hästi läinud.

Muidugi saan ma väga hästi aru, et sõjavägi ei ole puhkekodu, kus kogu aeg hoolitsetakse. Aga jah, see on juba hooletusse jätmine. Minu arvates on see inimväärikuse vastane. Olgu me kodus või tööl, keegi peaks vaatama minema, ütleb ta rõhutatult.

Anne ütles hiljem neljapäeva pärastlõunal pärast seda, kui Iltalehti võttis ühendust vahipataljoni jäägrirügemendiga, et tema poeg oli lõpuks kohtunud meditsiiniõega. See õnnestus, kui ta kutsus uuesti väeosa meediku välja. Lõpuks viidi poiss neljapäeval ravile ja uuringutele Meilahti haiglasse, kust arvati, et ta saab peagi koju ravile.

Vahipataljoni jäägrirügement teatas neljapäeva õhtul Iltalehtile e-kirja teel, et haige ajateenija puhul oli tegemist eksitusega, millega kaasnes ka info liikumise katkestus. Seetõttu oli patsiendi järelevalve ebapiisav.

Rügemendi teatel on haige ajateenija üksus majutatud mitmesse hoonesse ning infovoo katkemise tõttu ei ole ta viibinud hoones ja majutusruumis, kus ta haiguse tõttu oleks pidanud olema.

Meil ​​on juhtunu pärast väga kahju. See oli inimlik viga ja nüüd on kõik korras. Olukorda märgati juba enne, kui Iltalehti ühendust võttis ja ta saab praegu vajalikku ravi, teatas vahipataljoni jäägirügemendi pressiesindaja Meri Leppänen Iltalehtile saadetud teates.

Rügemendist teatati, et vastavalt juhistele tagab põhiüksus, et voodirežiimil ajateenijad saavad piisavalt süüa ja juua.

Väeosas viibivate haigete seisundit jälgitakse ööpäevaringselt ja nad suunatakse vajadusel kohe haiglaravile. Ajateenijad saavad haiguse raviks vajalikud ravimid väeosa tervisekeskusest, seisis vastuses.

Kommentaarid
(Külastatud 666 korda, 1 külastust täna)