Prantsuse president kutsus liitlasi üles mitte olema Ukraina suhtes argpükslikud

Prantsusmaa president Emmanuel Macron ütles täna teisipäeval, 5. märtsil Prahas viibivatele prantslastele, et Ukraina liitlastel on aeg üles astuda, lisades, et „meie Euroopas on lähenemas hetk, mil on kohane mitte olla argpüks”.

Macron püüab tõrjuda paljude lääneliitlaste vastureaktsiooni pärast seda, kui ta arutas 26. veebruaril Pariisis toimuval Ukraina-teemalisel konverentsil ideed saata Lääne väed Ukrainasse, vahendab Reuters.

Teisipäeval Prahat külastades ütles Macron aga, et jääb oma kommentaaridele kindlaks ja et „strateegiline hüpe” on vajalik.

Viidates Venemaa sissetungile Ukrainasse ütles Macron, et Prantsusmaa ja Tšehhi on „hästi teadlikud, et sõda on meie pinnal (Euroopas) tagasi, et mõned pidurdamatuks muutunud jõud suurendavad iga päev oma ohtu meid rünnata isegi rohkem ja et me peame elama ajaloo ja selleks vajaliku julguse järgi”.

Macroni 26. veebruari kommentaarid, mis avaldati pärast seda, kui ta võõrustas Lääne liidrite kohtumist Ukraina toetuse kogumiseks, sobisid tema mainega diplomaatilise mässajana, kellele meeldib murda tabusid ja vaidlustada tavamõtlemist.

Prantsuse ametnikud selgitasid hiljem, et Macroni kavatsus oli ärgitada debatti ja et arutlusel olevad ideed hõlmasid mittelahinguvägesid sellistes rollides nagu demineerimine, piirikaitse või Ukraina vägede väljaõpe
laskemoona kasutamiseks.

Macron rõhutas täna teisipäeval oma toetust Tšehhi Vabariigi eelmisel kuul välja kuulutatud plaanidele, mida toetavad Kanada, Taani ja teised, et rahastada sadade tuhandete mürskude kiiret ostmist kolmandatest riikidest Ukrainasse saatmiseks.

Ukrainal on kriitiliselt vähe suurtükimoona, kuna tema väed üritavad kaks aastat pärast Moskva täiemahulise sissetungi alustamist riigi idaosas pealetungile asunud Vene vägesid tagasi hoida.

Macron ei öelnud, mida Prantsusmaa algatusse panustab, lisades, et ministrid hakkavad sellega tegelema.
Kuid ta avas ukse selleks, et kasutada Euroopa vahendeid.

Prantsusmaa jaoks on üks võtmeküsimusi olnud sellise algatuse rahastamine, kuna ta on pikka aega nõudnud, et EL kasutaks Euroopa rahalisi vahendeid ainult Euroopa kaitsetööstuse jaoks, ning on vastu ideele kasutada Euroopa raha ostudeks väljaspool blokki.

„Me toetame seda algatust ja oleme valmis sellesse panustama,” ütles Macron Tšehhi plaani kohta.

Hoolimata varasematest kahtlustest seoses ELi vahendite kasutamisega välismaalt ostmiseks, ütles ta: „Ma arvan, et antud kontekstis võiks seda teha kahepoolselt, koostöös kolmandate osapooltega, kahepoolse rahastamise või Euroopa rahastamisega, Euroopa rahutagamisrahastu rahastamisega, mida saab selle algatuse jaoks osaliselt mobiliseerida.”

Holland teatas eelmisel kuul, et panustab Tšehhi algatusse 100 miljonit eurot.

Kommentaarid
(Külastatud 534 korda, 1 külastust täna)