Venemaa on koondanud massiivse väe, et ühes Ukraina rindelõigus edeneda

Viissada tanki. Rohkem kui 600 lahingumasinat. Sajad haubitsad. Nelikümmend tuhat sõdurit. Ukraina idaosa väejuhatuse teatel on Venemaa kogunud Ukraina idaosas asuva Kupjanski linna vastu tohutu väliarmee.

On ilmne, mis on selle armee eesmärk: vallutada tagasi suur osa Harkivi oblastist, mida venelased 2022. aastal mõni aeg okupeerisid – kuni Ukraina võimas vastupealetung vabastas aasta lõpus suurema osa oblastist.

Kõik, mis asub lähimast suuremast jõest ida pool on eesmärk. „Vene Föderatsioon kavatseb 2024. aasta märtsiks oma valdusse võtta kogu Donetski ja Luhanski oblasti ning osa Harkivi oblastist kuni Oskili jõeni,” selgitas Ukraina kaitsestrateegiate keskus. Jõgi läbib Kupjanskit põhjaosas.

Miks märts? Sest just siis „hääletab” Venemaa riiklikel „valimistel” presidendi. Tegelikult on Vladimir Putin ainus reaalne kandidaat ja säilitab oma jõhkra diktaatorliku kontrolli Venemaa ja Venemaa agressioonisõja üle Ukrainas.

Viil Harkivi oblastist oleks Putinile valimispäeva kingitus Ukrainas asuvalt Vene armeelt.

Osa umbes 10 Ukraina brigaadist, mis põhja pool toetuvad 3. tankibrigaadile ja lõunas 4. tankibrigaadile kaitsevad Kupjanskit ja ümbritsevaid asulaid. See on märkimisväärne jõud, kuhu kuulub võib-olla 20 000 sõdurit ja sadu tanke, lahingumasinaid ja haubitsaid.

Kuid inimesed ja sõidukid pole ukrainlaste jaoks probleem. Probleemiks on laskemoon. USA oli üks suurimaid 155-millimeetrise kaliibriga mürskude annetajaid Ukraina parimatele suurrelvadele – ja USA Kongressi venemeelsed vabariiklased katkestasid eelmise, 2023. aasta sügisel Ukrainale abi andmise.

Sellest ajast peale on Ukraina vägede igapäevane mürskude jaotus vähenenud kahe kolmandiku võrra, vaid 2000 tükile. Samal ajal tulistavad Vene väed tänu Põhja-Koreast saabuvale pidevale laskemoonale kuni 10 000 mürsku päevas.

Venemaa uus tulejõu eelis võimaldab koondada suurtükiväge, kartmata Ukraina vastupatareide tuld, ja suunata kontsentreeritud patareid asustuskeskustesse.

„See olukord annab Venemaale võimaluse rakendada tuntud lähenemisviisi: linnapiirkondade süstemaatiline hävitamine, muutes need kaitsetuks,” selgitas Ukraina analüüsirühm Frontelligence Insight.

Lammutustööd on juba alanud. „Meie satelliidipildid näitavad Kupjanski ümbruses püsivaid ja intensiivseid suurtükiväe kahjustusi”, teatas Frontelligence Insight.

„Kahurivägede nappus ja viivitused Lääne julgeolekuabi andmisel tekitavad ebakindlust Ukraina operatsiooniplaanides,” hoiatas Washingtonis asuv sõjauuringute instituut, „ja tõenäoliselt sunnib Ukraina vägesid säästma varustust, mis võib sundida Ukraina vägesid tegema raskeid otsuseid eelistada teatud rindesektoreid teistele sektoritele, kus piiratud territoriaalsed tagasilöögid on kõige vähem kahjustavad.

Pole selge, kas Kiiev on valmis ära andma mingi osa Harkivi oblastist. Sõjaeelse 1,4 miljoni elanikuga Harkiv on Ukraina suuruselt teine ​​linn ja seal asuvad strateegilised sõjatööstused, sealhulgas Ukraina peamine tankitehas.

Nii et Kupjanski garnison peab vastu pidama. Ukraina kaitseministeerium on eelseisvat pealetungi aimates organiseerinud uued mehhaniseeritud brigaadid ja saatnud need Kupjanskisse garnisoni tugevdamiseks. Insenerid kaevavad kaevikuid ja ehitavad punkreid.

Võib-olla kõige olulisem on see, et Ukraina töökojad ehitavad lõhkeainetega varustatud droone – kümneid tuhandeid kuus. Kuna suurtükiväe laskemoona on vähe, paiskavad Ukraina brigaadid venelaste poole üha rohkem droone: mõnikord tuhandeid päevas kogu 1000-kilomeetrisel rindel.

Kuid droonid ulatuvad vaid umbes 3 kilomeetri kaugusele – seda on liiga vähe, et sihtida suurtükiväge, mis võib olla kontaktjoonest 25 kilomeetri kaugusel. Droonioperaatorid on põhiliselt kimbutanud väiksemaid Vene ründerühmasid, kes on juba mitmeid kuid uurinud Kupjanski sektorit.

Kuid kas droonide sülem, isegi tuhanded suudavad võita 500 tanki ja 650 lahingumasinat, kui nad ründavad suurtükitule müüri tagant? See selgub peagi.

Kommentaarid
(Külastatud 8,804 korda, 1 külastust täna)