Ukraina pagulaspere süüdistab Soome lennufirmat diskrimineerimises

Ukraina naine Elizaveta Sandula sõitis oktoobri lõpus koos abikaasa ja 7-aastase tütre Sofiaga Helsingis lennukiga Türki rannapuhkusele.

Sofial on sünnist saati olnud tõsiseid vigastusi, sealhulgas CP vigastus (tserebraalparalüüs). Soe merevesi parandab tublisti tema enesetunnet, seega hoidsime selle puhkuse jaoks raha kokku ja ootasime põnevusega, räägib naine.

Perekond põgenes Ukrainast sõja eest aasta tagasi. Soomes õnnestus Sandulal luua oma firma – ta on Helsingi ilusalongi kaasomanik. Ka tema abikaasa töötab. Perekond on lapsega palju kordi lennukiga reisinud, vahendab Yle.

Ootasime väljumisväravas, et lennukile minna ja ma otsustasin Sofial mähkme vahetada. Spetsiaalset tualetti me ei leidnud, seega panime tüdruku nurgas olevale toolile. Järsku tuli sündmuskohale lennuki piloot ja küsis, kas laps oskab istuda. Vastasime, et ta oskab, aga ei suuda kaua istuda: ainult õhkutõusmisel ja maandumisel. Pärast seda ta meid lennukisse ei lubanud, sõnab naine.

Perekond oli sellisest suhtumisest šokeeritud. Nad kahtlustavad, et piloot sai nende vestlusest midagi valesti aru, kuna nii lapse ema kui isa räägivad kehvalt inglise keelt.

Finnair kinnitas Yle ukrainakeelsele uudisteväljaandele Yle Novini e-kirjas saadetud vastuses, et perekonda ei lubatud lennukisse, selgitades, et see oli tingitud Euroopa Lennundusohutusameti (EASA) eeskirjadest. Piloot sai olukorrast aru nii, et isa oleks last õhkutõusmisel ja maandumisel spetsiaalse vööga süles hoidnud.

Lennuohutuse eeskirjade kohaselt ei ole see võimalik. Vajadusel võib lennu ajal lapse sülle võtta või muul viisil magamisasendis hoida, kuid õhkutõusmise ja maandumise ajal peab üle 2-aastane laps saama iseseisvalt istuda oma istmel vastavalt EASA määrustele, kirjutab Finnairi suhtekorraldusjuht Päivyt Tallqvist oma vastuses.

Pärast seda, kui Yle Novini oli täpsustanud, et laps pidi istuma oma istmel ja talle oli ostetud pilet, mida vanemad passi- ja turvakontrollis näitasid, vastas Tallqvist, et vanemad oleksid pidanud lennufirmat teavitama asjast 48 tundi ette.

Kui klient oleks meiega eelnevalt ühendust võtnud, oleksime saanud koos välja selgitada, kas laps oleks saanud kasutada näiteks istmetuge ja 5-punkti turvavööd ning nende abil õhkutõusmisel ja maandumisel iseseisvalt istuda ja seeläbi reisida turvaliselt meie lennul, teatas Tallqvist.

Elizaveta Sandula väidab, et 48-tunnine hoiatus on Finnairi kodulehel kirjas vaid üldisel tasemel ning see pole nõudmine, vaid palve.

Seal on kirjas: „Kui teil on puue, mis nõuab meilt erilist tähelepanu, palume meid eelnevalt teavitada”. Aga me ei vaja kellegi tähelepanu ega abi, saame ise kenasti hakkama, ütleb Sandula.

EASA kommunikatsiooniosakonna esindaja Vera Tavares teatas e-posti teel Yle Novinile, et Euroopa Lennundusohutusagentuuril EASA-l on reegel, et erikategooria reisijaid tuleb vedada vastavalt ohutustingimustele, kuid EASA-l ei ole 48-tunni hoiatusreeglit. Lennufirma hindab riski ise.

Soome puuetega inimeste ühing pole kuulnud juhtumist, kus puudega laps või täiskasvanu oleks lennult eemaldatud, kuna piloot arvas, et ta ei saa istuda, või muudest sarnastest olukordadest.

Me ei ole sarnasest juhtumist teadlikud. Lennuohutus on oluline küsimus; kuid puuetega inimestel on samasugune lennureisiõigus kui puudeta inimestel, nendib puuetega inimeste ühingu sotsiaal- ja tervisepoliitika ekspert Riitta Saksanen.

Saksanen kutsus perekonda üles taotlema hüvitist vastavalt EL-i seadusandlusele pardale mitte lubamise eest. Lisaks oleks puuetega inimeste ühingu hinnangul vajalik asjasse sekkuda võrdõigusvolinikul.

Võrdõigusvoliniku büroost teatati Yle Novinile, et nad ei saa meediale kommenteerida üksikjuhtumeid, mida nad ise pole uurinud.

See kõlab aga juhtumina, mida tuleks ehk edasi uurida, kirjutab võrdõigusvoliniku büroo kommunikatsioonijuht Maria Swanljung e-posti teel.

Kuigi Finnair ei näe piloodi tegevuses midagi halba, pakkus firma emale kompensatsiooniks 500-eurost kinkekaarti. Perekond aga keeldus sellest.

Kokku kulutasime sellele reisile 2200 eurot koos edasi-tagasi piletite ja hotelliga kolmele. Tahaksin saada hüvitist vähemalt piletite täishinna eest, ütleb Elizaveta Sandula.

Ta ütleb, et laps on siiani pahane, et nende rannapuhkust ei toimunudki.

Kommentaarid
(Külastatud 444 korda, 1 külastust täna)