Soome lahel algab suur NATO mereväe õppus

Soome mereväe juhitav sügisene põhiõppus Freezing Winds 23 toimub 20. novembrist kuni 1. detsembrini 2023. Lisaks mereväele osalevad rahvusvahelisel mereväeõppusel maa- ja õhujõudude ja Rootsi mereväe üksused ning suur hulk liitlasi. Freezing Winds 23 on esimene suurem mereväeõppus, mida Soome juhib NATO liikmena.

Kokku osaleb õppusel ligi 30 lahingulaeva, varustus- ja toetuslaeva ning transpordipaate ning piirivalve- ja maavägesid. Õppuse kogujõud on üle 4000 inimese.

Soome lahe ja saarestikumere piirkonnas toimuva õppuse eesmärk on harjutada rahvusvaheliste ühisoperatsioonide raames mereoperatsiooni läbiviimist Soome ranniku ja Läänemere tingimustes.

Selle sügise sõjaline põhiõppus on esimene, mille viime läbi suure NATO õppusena, kuhu on tugevalt kaasatud ka meie Rootsi partnerid. Koos harjutades tugevdame lisaks sõjalistele võimetele ka ühilduvust ja koostöövõimet, ütleb õppuse juht kommodoor Juhapekka Rautava.

Lisaks Soome laevadele ja vägedele osalevad õppusel NATO alaline laevadivisjon SNMG1, kus on kokku kolm laeva Saksamaalt ja Hollandist, ning NATO alaline miinitõrjedivisjon SNMCMG1, kuhu kuulub kokku kuus laeva Poolast, Saksamaalt, Hollandist ja Prantsusmaalt.

Õppusel osalevate miinitõrjelaevade suur arv annab tunnistust NATO huvist ja pühendumusest veealuse taristu kaitsmisel, lisab Rautava.

Lisaks sellele on kohal ka USA merejalaväe korpus (2. Marine Logistics Detachment), mis paikneb novembri algusest Uusimaa brigaadis. Lisaks töötavad õppusel meretuukrid koos Soome miinitõrjetuukritega.

Õppusel osalevad Briti mereväe dessantründelaev RFA Mounts Bay ja Briti merejalaväelased, kes viivad koos Uusimaa brigaadi vägedega läbi dessantmissioone.

Rootsist osalevad õppusel Göteborgi klassi korvetid Sundsvall ja Gävle ning varustuslaevad Trossö ja Ulvön. Eestist on kaasatud miinitõrjelaev Wambola.

Operatsioonid maal, merel ja õhus

Õppus põhjustab suurenenud sõjaväesõidukite liiklust, eriti Lääne-Uusimaa piirkonnas.

Kokku osaleb õppusel 16 lennukit. Õppuse lennuoperatsioonid on kogu õppuse ajal aktiivsed Lõuna-Soome piirkonnas ja Läänemere põhjaosas. Lisaks õhuväele viivad õhuoperatsioone läbi maavägi ja piirivalve. Õppusel osalevad USA merejalaväe mitmeotstarbeliste hävitajate lennuüksus F/A 18, Prantsusmaa mereseirelennuk Atlantique 2 ja laevaüksustele kuuluvad mereväe helikopterid.

Õppusel kasutatakse lennukite enesekaitserakettidele kuuluvaid šrapnelle ja rakette. Radarišrapnellid võib põhjustada valesid ilmaradari vaatlusi ja infrapunaraketid võivad taevasse ilmuda hetkeliste ereda valguse nähtustena.

Rahvusvahelised laevad Turus ja Helsingis

Õppusel osalevad laevad silduvad Turus, kui õppus algab 19.-22.novembril. Turu sadamas on sildunud NATO miinitõrjedivisjon SNMCMG1 ja alaline mereväedivisjon SNMG1. Lisaks randuvad õppuse Rootsi laevad Turus. Helsingi seevastu sildub 19.-22. novembril dessantlaev RFA Mounts Bay. Laevad ei ole avalikkusele avatud.

Kommentaarid
(Külastatud 438 korda, 1 külastust täna)