Ootamatu pööre: Gaza haigla ohvriterohkes rünnakus polnudki süüdi Iisrael

Kuus päeva pärast seda, kui Hamas süüdistas Iisraeli Gaza linnas asuva haigla pommitamises ja sadade inimeste tapmises, ei ole relvastatud palestiinlaste rühmitus veel esitanud ega kirjeldanud ühtegi tõendit, mis seoks Iisraeli rünnakuga, ning väidab, et ei leia sündmuskohta tabanud laskemoona ja on keeldunud esitamast üksikasju, et toetada hukkunute arvu.

Tunni jooksul pärast teisipäevaõhtust plahvatust süüdistas Hamasi juhitav Gaza tervishoiuministeerium Iisraeli rünnakus Ahli Arabi haiglale, Gaza linnas asuvale meditsiinikeskusele, kus olid varjunud paljud pered. Iisrael lükkas selle süüdistuse peagi ümber, kuid araabia liidrid kogu Lähis-Idas seda kiiresti toetasid ja võimendasid, põhjustades rahutused kogu piirkonnas. Seda väidet tsiteerisid laialdaselt rahvusvahelised uudisteväljaanded, sealhulgas The New York Times, enne kui Iisrael seda eitas.

Kuid päevade jooksul pärast seda, kui on ilmnenud uusi tõendeid, mis on vastuolus Hamasi väitega, on Gaza võimud oma lugu plahvatuse kohta muutnud. Pressiesindajad on avaldanud hukkunute arvud vahemikus 500 kuni 833, enne kui leppisid 471-ga, vahendab New York Times.

Hamasi juhitav tervishoiuministeerium on samuti keeldunud avaldamast täiendavaid üksikasju nende 471 ohvri kohta ning kõik laskemoona jäljed on ilmselt plahvatuskohast kadunud, mistõttu on võimatu hinnata selle päritolu. Hamasi väidete kohta täiendavaid küsimusi esitades osutus plahvatuskohaks haigla parkla, mitte haigla ise.

Pühapäeval lükkas Hamas tagasi ajalehe New York Times taotlused vaadata kõiki olemasolevaid tõendeid haiglat tabanud väidetava laskemoona kohta, väites, et see lagunes tundmatuseni.

„Rakett on lahustunud nagu sool vees,” ütles Hamasi kõrge ametnik Ghazi Hamad telefoniintervjuus. „See on aurustunud. Midagi ei jäänud järele.”

Hamasi juhitava valitsuse meediabüroo juht Salama Maroof ütles tekstisõnumis: „Kes ütleb, et oleme kohustatud esitama iga raketi jäänused, mis tapavad meie inimesi? Üldiselt võite tulla uurima ja meie käsutuses olevate tõendite põhjal ise kinnitada.”

Palestiinlaste jaoks on Iisraeli süüdistamine plahvatuses kinnistanud arusaama, et Iisraeli reaktsioon Hamasi juhitud terrorirünnakutele Lõuna-Iisraeli vastu 7. oktoobril on olnud ebaproportsionaalne ja kättemaksuhimuline. Hamasi juhitava Gaza tervishoiuministeeriumi teatel on Iisraeli rünnakutes hukkunud üle 4300 palestiinlase, neist 40 protsenti lapsed, ning teatatud suur hukkunute arv on õõnestanud rahvusvahelist toetust Iisraeli vasturünnakule.

Kuid iisraellaste jaoks on süüdistus, et Iisrael tabas haiglat, osa suurest pettusest, mille eesmärk on õõnestada Iisraeli reaktsiooni legitiimsust ametnike sõnul ohvriterohkeimale rünnakule juutide vastu pärast holokausti.

Hamasi haarangus 7. oktoobril hukkus ligikaudu 1400 inimest, kellest enamik olid tsiviilisikud, ja üle 200 inimese rööviti Gazasse.

Iisrael ütles, et tabamuse haigla parklale põhjustas valesti lennanud Palestiina rakett, viidates luureandmetele ja videotele Gaza kohal olevast taevast sel ajal. Iisraeli sõjaväe teatel tulistas raketi välja Palestiina Islami Džihaad, Gazas asuv relvarühmitus, mis on seotud Hamasiga, enne kui raketil tekkis talitlushäire ja see plahvatas, kui raketikütus maapinnale jõudes põlema süttis.

„Meie luureandmete kohaselt kontrollis Hamas toimuvat, mõistis, et tegemist oli Islami Džihaadi raketiga, mis oli valesti lennanud, ja otsustas käivitada ülemaailmse meediakampaania, et varjata, mis tegelikult juhtus,” ütles Iisraeli admiral Daniel Hagari kolmapäeval pressibriifingul.

Sõjavägi teatas ka, et Palestiina relvarühmitused on pärast sõja algust rohkem kui kaks nädalat tagasi tulistanud oma territooriumile ekslikult rohkem kui 550 raketti. Väidet ei suudetud kohe kontrollida, kuid Palestiina rühmitused on varem tunnistanud, et nende raketid maanduvad Gazas. Üks eelmise aasta video näitas, et üks rakett siksakitas õhus vahetult pärast starti, enne kui tsiviilalasse kukkus.

„Oleme teinud vigu, ma ei hakka seda eitama,” ütles Islami Džihaadi pressiesindaja Musab Al-Breim kolmapäeval antud intervjuus. „Siiski mitte sellise suurusega vigu.”

Iisrael on samuti tagasi lükanud ajalehe New York Timesi taotlused esitada logid kogu oma sõjalisest tegevusest selles piirkonnas rünnaku ajal ning keeldunud täpsustamast videot, millel ta Palestiina vastutuse hinnangul põhines.

Iisraeli sõnumid raketi stardipaiga kohta on samuti olnud muutlikud: admiral Hagari väitis, et eksinud rakett lasti välja haigla lähedal asuvalt kalmistult, samal ajal kui sõjaväe poolt internetis postitatud kaart näitas, et stardikoht asus kaugemal.

Kuid USA Joe Bideni valitsus on toetanud Iisraeli, kuna ametnikud väidavad, et mitmed varased luureandmed, sealhulgas infrapunasatelliidi andmed näitavad raketi väljalaskmist Palestiina positsioonidelt Gazas.

Wall Street Journali poolt läbi viidud visuaalne uurimine toetas tugevalt Iisraeli tõlgendust, samas kui Associated Pressi ja CNN-i uurimused toetasid seda tingimuslikult. Kõik kolm uurimist viitasid televisiooni kaadritele, mis nende sõnul näisid haigla kohal taevas valesti lennanud Palestiina raketti, ning ekspertide sõnul ei sarnane kahjustuskohal tekitatud kahju Iisraeli raketirünnakuga.

Londonis asuv visuaalse uurimise rühm Forensic Architecture vaidlustas Iisraeli info, öeldes, et laskemoon tulistati Iisraeli suunast. Katari uudistekanal Al Jazeera jõudis järeldusele, et Iisraeli õhutõrjerakett püüdis kinni Palestiina raketi. Mõlemad on sageli Iisraeli poliitika suhtes kriitilised.

Parklat tabanud laskemoona uurimata võib olla võimatu teha lõplikku järeldust selle kohta, kes selle tulistas.

Kuid selleks ajaks, kui reporterid plahvatusejärgsel hommikul sündmuskohale jõudsid, tundusid kõik laskemoona jäänused olevat eemaldatud, mis takistas selle päritolu sõltumatut analüüsi. Sel päeval kohapeal ringi käinud reporterid ja fotograafid leidsid maapinnalt madala lohu, kuid mitte sellist sügavat kraatrit, mille põhjustas tavaliselt õhurünnakus kasutatud Iisraeli täppisjuhitav rakett.

Löögi võis põhjustada mõni muu Iisraeli laskemoon, mis põhjustab väiksemat mõju, näiteks õhutõrjesüsteemist tulistatud eksinud püüdur või suurtükimürsk. Kuid Iisrael ütles, et ta ei lase püüdureid Gaza õhuruumi ega tulistanud sel ajal mürske selle konkreetse piirkonna suunas.

Laskemoona eksperdid lükkasid ümber Hamasi väite, et laskemoon oli kokkupõrke tagajärjel täielikult hävinud.

„Võib eeldada, et jäänused on taastatavad kõigil, välja arvatud kõige äärmuslikumatel asjaoludel, ja haigla asukohast saadaolevad pildid viitavad sellele, et midagi peaks olema kohapeal tuvastatav,” ütles Austraalias asuva konsultatsioonifirma Armament Research Services juht N.R. Jenzen-Jones.

Arutelu selle üle, kes vastutab haigla plahvatuse eest, hägustab palestiinlaste jaoks laiemat konteksti, kus Iisraeli rünnakud on laastanud terveid linnaosasid, sundinud ümber asustama sadu tuhandeid Gaza elanikke ja tapnud tuhandeid teisi.

„Te ignoreerite kõiki teisi veresaunasid,” ütles Hamasi ametnik Hamad.

Iisrael on katkestanud peaaegu kogu elektri-, toidu-, vee- ja kütusevarustuse, süvendades enklaavis humanitaarkriisi ning jättes haiglad ilma elektri ja isegi imiku piimaseguta. Iisrael hoiatas paljusid Gaza põhjaosa avalikke asutusi, sealhulgas haiglaid nagu Ahli Arabi haigla ja andis korralduse evakueeruda.

Maailma Terviseorganisatsioon WHO teatas laupäeval, et pärast sõja puhkemist 7. oktoobril on kannatada saanud vähemalt 19 haiglat. Eelmisel nädalal teatas organisatsioon, et kolm haiglat on „saanud suuri kahjustusi niivõrd, et nad enam ei tööta”. WHO andmetel sai surma vähemalt 16 ja vigastada 28 tervishoiutöötajat.

„Me pole kunagi nii intensiivset sõda üle elanud,” ütles haigla tabamuse tagajärgi dokumenteerinud Palestiina ajakirjanik Motasem Mortaja.

Iisraeli ametnikud väidavad, et nende rünnakud on suunatud relvastatud Palestiina rühmituste liikmete ja nende sõjalise infrastruktuuri vastu ning Hamas ja selle liitlased on süüdi tsiviilisikute hukkumises, kuna paigutavad paljud oma baasid ja raketiheitjad elamupiirkondadesse.

Iisrael vaidlustab ka Palestiina hukkunute arvu, öeldes, et Ahli Arabi haiglas hukkunute arv on teatatust väiksem, ilma teavet täpsustamata. Ameerika luureagentuuride hinnangul hukkus plahvatuses 100–300 inimest.

Gaza võimud keeldusid plahvatuses hukkunute nimesid nimetamast, öeldes, et paljud surnukehad on veel tuvastamata.

Haigla juhataja asetäitja praost Fadi Diab ütles, et hukkunute arvu on raske kinnitada. Isa Diab ütles, et Gaza haigla võimud olid talle öelnud, et enne plahvatust varjus haiglas 450–500 ümberasustatud gazalast, kuid pole selge, kui paljud neist plahvatuse ajal parklas viibisid.

„Kas numbrid võivad olla liialdatud? See on võimalik. Aga kas numbrid võivad ka õiged olla? See on ka võimalik,” ütles isa Diab telefonikõnes. „Keegi ei suuda praegu kontrollida,” lisas ta.

Kommentaarid
(Külastatud 1,400 korda, 2 külastust täna)