Venemaa hakkab inimesi karistama vene-vastasuse eest

Venemaa valmistab ette seadust, milles Venemaa-vastased teod ja sõnad on kriminaalkorras karistatavad kui vene-vastased.

Vastav kuritegu võib Venemaa sõltumatu infokanali Verstka andmetel kaasa tuua kuni viieaastase vangistuse.

Seaduseelnõu on ettevalmistamisel Vene duumas. Varem tegi justiitsministeerium ettepaneku lisada kriminaalkoodeksisse vene-vastasus, millele valitsus andis rohelise tule.

Seadus ei ole veel täielikult selgitanud, mida mõeldakse vene-vastasuse all. President Vladimir Putin kirjeldas oma võidupüha kõnes Venemaa-vastaseid meeleolusid kui „lääneriikide globaalse eliidi üleoleku ideoloogiat”. Putini sõnul on ideoloogia agressiivne populism, mis lõhestab kogukondi ja õhutab veriseid konflikte.

Näiteks on vene-vastasena hukka mõistetud Soome 2007. aasta Eurovisiooni lauluvõistluselt tuntud Ukraina esindaja Verka Serdjutška esituses laul Russia Goodbye, mis on töötlus hittlaulust Dancing Lasha Tumbai.

Vene-vastaseid meeleolusid peetakse riigi julgeolekut ohustavaks ja see on suunatud Venemaa kodanikele. Selle näitena tõi Verstka Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) välja antud president Putini ja tema perekonna vahistamismääruse.

Lisaks võib vene-vastasena käsitleda Venemaa kodaniku survestamist oma kodumaa suhtes lugupidamatult käituma. Selle näiteks on Venemaa sportlaste lubamine rahvusvahelistele võistlustele, kui nad astuvad vastu Venemaa agressioonisõjale.

Seadust kirjeldatakse kui õigeaegset ja vajalikku „ideoloogilist artiklit”, mille eesmärk on karistada venelaste õiguste rikkujaid välismaal. Probleem on selles, et väljaspool Venemaad elavaid inimesi on raske seaduserikkumise eest vastutama panna.

Poliitikateadlane Ilja Graštšenkov ütleb Vene meediale, et artikliga saab karistada kõiki inimesi, kes vastupropagandat teevad, olenemata sellest, kas nad solvavad Vene armeed või mitte. Varem on Venemaa suhtunud kriitiliselt riigi sõjaväe solvamisse.

Vene seaduses on juba artikleid, mille alusel saab inimesi süüdistada venevaenulikkuses, kuid nüüd on eesmärgiks luua uus, veelgi laiem ja lõdvemalt sõnastatud seadusartikkel.

-Nüüd ei saa ükski advokaat 100% kindlusega öelda, milline väljaanne, kommentaar, avaldus, heliriba või telesaade rikub „ideoloogilist klauslit”, kommenteeris Vene meediale advokaat Vitali Isakov.

Verstka viidatud allikate andmedtel on endiselt ebaselge, kas seaduseelnõu võetakse riigiduumas vastu enne kevadhooaja lõppu 1. juunil.

Kommentaarid
(Külastatud 1,334 korda, 1 külastust täna)