Euroopa suurim majandus sisenes langusse

Euroopa suurim majandus Saksamaa sisenes langusse, kuna riigi majandus oli languses kaks kvartalit järjest.

Saksamaa majandus langes 2023. aasta alguses pärast seda, kui Euroopa majandusmootori tarbijad alistusid lõpuks kõrge inflatsiooni survele, vahendab Reuters.

Sisemajanduse koguprodukt langes aasta esimeses kvartalis hindade ja sesoonselt korrigeerituna 0,3 protsenti, näitas neljapäeval statistikaameti ​​hinnang. See järgneb 0,5-protsendilisele langusele 2022. aasta neljandas kvartalis. Tavaliselt määratletakse majanduslangust kui kahte järjestikust kvartali langust.

Saksamaa SKT andmed näitasid „üllatavalt negatiivseid signaale”, ütles rahandusminister Christian Lindner neljapäeval. Ta lisas, et kui võrrelda Saksamaad teiste kõrgelt arenenud majandustega, siis majandus on kaotamas kasvupotentsiaali.

„Ma ei taha, et Saksamaa mängiks liigas, kus peame end viimastele kohtadele langetama,” ütles ta, viidates Rahvusvahelise Valuutafondi prognoosidele, mis prognoosivad 2023. aastaks Euroopas majanduslangust vaid Saksamaal ja Suurbritannias.

„Tohutu inflatsiooni raskuse all on Saksa tarbija põlvili langenud, tõmmates endaga kaasa kogu majanduse,” ütles DekaBanki analüütik Andreas Scheuerle.

Kodumajapidamiste tarbimine vähenes võrreldes eelmise kvartaliga pärast korrigeerimisi 1,2%. Ka valitsussektori kulutused vähenesid kvartaliga oluliselt, 4,9%.

„Soe talveilm, tööstustegevuse taastumine, millele aitas kaasa Hiina taasavamine, ja tarneahelate puuduste leevenemine ei olnud piisavad, et majandus languse ohutsoonist välja tuua,” ütles ING globaalne makrovaldkonna juht Carsten Brzeski.

Seevastu investeeringud kasvasid aasta esimesel kolmel kuul pärast 2022. aasta nõrka teist poolt. Investeeringud masinatesse ja seadmetesse kasvasid eelmise kvartaliga võrreldes 3,2%, ehitusse aga 3,9%.

Positiivse panuse andis ka kaubandus. Eksport kasvas 0,4%, import aga vähenes 0,9%.

„Energiahindade tohutu tõus võttis talvepoolaastal oma lõivu,” ütles Commerzbanki peaökonomist Jörg Krämer. Majanduslangust ei suudetud vältida ja praegu on küsimus, kas aasta teisel poolel kasv taastub.

„Esimesest kvartalist kaugemale vaadates tundub, et aasta alguse optimism on andnud teed rohkem reaalsustajule,” ütles ING-i esindaja Brzeski.

Ostujõu langus, hõrenenud tööstuse tellimuste portfell, agressiivne rahapoliitika karmistamine ja USA majanduse oodatav aeglustumine räägivad kõik nõrga majandusaktiivsuse poolt.

Pärast Ifo ärikliima kolmapäevast languse teadet on kõik tootmissektori peamised juhtivad näitajad nüüd langemas, ütles Commerzbanki esindaja Krämer.

Saksamaa Bundesbank aga eeldab, et majandus kasvab teises kvartalis mõõdukalt, kuna tööstuse taastumine rohkem kui kompenseerib majapidamiste tarbimise pidurdumise ja ehituse languse, selgub kolmapäeval avaldatud igakuisest majandusaruandest.

Kommentaarid
(Külastatud 1,199 korda, 1 külastust täna)