Uus paljastus: andmelekete taga endine USA sõjaväelane, kes kasutas nime Donbass Devushka, tema paljastamisele aitas kaasa soomlane

Venemeelne Telegrami konto nimega Donbass Devushka (eesti keeles Donbassi Tüdruk) mängis võtmerolli aprilli alguses avalikustatud salajase luureinfo levitamisel. Sellest kirjutab ajaleht Wall Street Journal.

Donbass Devushka kontol avaldati 5. aprillil neli dokumenti, mis väidetavalt olid aprilli alguses lekkinud saladokumendid. Kanalil on 65 000 jälgijat. Pärast avalikustamist levisid dokumendid mitmel suuremal Vene sotsiaalmeedia kontol ja neid levitati seejärel veebis. Pärast seda asus asja uurima USA kaitseministeerium Pentagon, vahendab MTV.

Donbass Devushka kanal avaldas esimesena need väidetavalt redigeeritud dokumendid, milles Venemaa sõjakahjud olid oluliselt vähenenud ja Ukraina omad suurendatud, ütles Tampere ülikooli doktorant Pekka Kallioniemi MTV uudistele.

Kallioniemi kuulus gruppi, kellel õnnestus paljastada, et kanali taga oli 37-aastane USA-s Washingtoni osariigis elav endine USA mereväe ohvitser Sarah Bils.

Bils on ajalehele antud intervjuus tunnistanud, et oli kanali administraator.

Donbass Devushka on end internetis esitlenud kui Ukraina idaosast Donbassist pärit venelast, kuid selle taga on olnud mitu inimest.

Seda ei halda mingil juhul üks inimene. See kehastub selles naisinimeses, aga taustal on palju tegijaid ja sealt levib palju venemeelset propagandat ja otsest desinformatsiooni, ütles Kallioniemi.

Kallioniemi sõnul on kanali haldamises osalenud vähemalt 15 inimest.

Praegu uurime, kes need inimesed võiksid olla. Üks sealne hüüdnimi on päris kindlasti kindlaks tehtud, kuid me oleme veel alles algusjärgus, ütles Kallioniemi.

Lisaks aasta tagasi loodud Telegrami kontole peab Donbass Devushka populaarseid kontosid ka Twitteris, YouTube’is ja Spotifys. Twitteri konto on eksisteerinud 2012. aastast, kirjutab Wall Street Journal.

Donbass Devushka kontod on olnud enim jälgitud Venemaa seisukohti propageerivate sotsiaalmeedia kanalite hulgas.

Kallioniemi sõnul on venemeelse materjali levitamisel võtmerolli mänginud just Donbass Devushka. Kanal on väga kiiresti kasvanud. Praegu on jälgijaid 67 000, mis on sellise uue kanali kohta suhteliselt suur arv.

Kallioniemi sõnul on kanalis olnud ka Soome kommentaatoreid, kes on muu hulgas kanali pidajat kritiseerinud. Need on rahvusvahelised kogukonnad ja publik on üle maailma. Naiivne oleks väita, et need Soomet ei puuduta, sest jah, seda venemeelset sisu on levitatud ka siin, näiteks kodumaises väljaandes MV-lehti, ütles Kallioniemi.

Kallioniemi näeb juhtumis ka seda, kui lihtne on veebis kellegi teisena esineda ja seda ära kasutada.

Sellise valeidentiteedi ümber saab ehitada terveid võrgustikke, mille mõju võib olla tõesti ulatuslik, märgib Kallioniemi. Tema sõnul võivad laialdased desinformatsioonikampaaniad mõjutada näiteks inimeste arvamusi ja selle kaudu Ukrainale antavat toetust.

Näiteks on USA toetus Ukrainale märkimisväärne. See hoiab Ukrainat isegi mingil määral vee peal. Kui seda saab mõjutada aktiivne propaganda, siis see võib tulevikus oluliselt mõjutada ka toetuse andmist.

Kallioniemi sõnul on internetis levivate uute uudiste arengut hea jälgida, enne kui neid jagada või nende põhjal järeldusi teha.

Asjad ei ole alati nii, nagu nad paistavad, kuid inimesed reageerivad väga kiiresti uutele uudistele või uuele teabele sotsiaalmeedias.

Kommentaarid
(Külastatud 2,249 korda, 1 külastust täna)