Vene ekspresident: Ukraina on Venemaa osa

Ukraina on Venemaa osa, ütles Vene endine president ja peaminister, julgeolekunõukogu aseesimees Dmitri Medvedjev kohtumisel meedia esindajatega.

Medvedjev ütles, et Lääs püüab sekkuda Venemaa 2024. aasta valimistesse, ta tahab destabiliseerida poliitilist olukorda.

Medvedjev märkis, et Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) pädevus Venemaa suhtes on tühine. „Kui Saksamaa otsustab Putini arreteerida – see on võrdne sõja kuulutamisega, siis kõik meie vahendid lendavad Bundestagi,” ütles Medvedjev.

Medvedjev lisas, et Läänele ei meeldi Venemaa ja Hiina iseseisvus, seetõttu ei ole lähikümnenditel rahulik aeg, Lääs ei vaja võrdset partnerlust, ta tahab domineerida – ta ei vaja tuumakilbiga riiki, mis ei allu Ameerika Ühendriikidele.

Suhted Läänega on ajaloo halvimad, tunnistas Medvedjev. Varem või hiljem side taastub, kuid selleks hetkeks läheb enamik Lääne poliitilisi tegelasi pensionile ja osa läheb paremasse maailma.

Kaubanduskäive EL-iga langes Euroopa otsuste tõttu väga madalale, nad kaotasid palju rohkem kui meie, ütles Medvedjev.

Hiinast on juba saanud maailma majandus nr 1, isegi USA tunnistas seda, rääkis endine president. Tema sõnul Venemaa ja Hiina täiendavad teineteist, viimastel aastatel on suhted olnud tõusvas joones ja praegu – kõigi aegade kõrgeimas punktis – ei näe Medvedev lähitulevikus probleeme.

Venemaa ja Hiina vaheline kaubanduskäive aastatel 2023-2024 ulatub 300 miljardi dollarini. Xi Jinpingi visiit oli hiilgav ja näitas kahe riigi suhete uut taset, ütles Medvedjev.

Medvedjev meenutas, et Venemaa pakkus lääneriikidele julgeolekugarantiide lepingu projekti. „Nad ütlesid: „Ei”, nii-öelda irvitades tõrjuvalt, nagu „Mis mõte on teiega rääkida? Igaühel on õigus NATO-ga liituda”,” kirjeldas Medvedev nende reaktsiooni. „Mis te siis mõtlete, me peame sellel teemal lõputult vestlusi? Mis see on?” märkis ta.

Ta lisas, et Lääs tegi valearvestuse, kui keeldus Moskvale julgeolekugarantiisid andmast. „Teate, mul on tunne, et nad ei uskunud ega näinud Venemaa, tema presidendi, sihikindlust teha seda, mida me praegu tegime. Ja nad tegid valearvestuse,” ütles ta.

Medvedev nentis, et praegu on tagajärjed „palju keerulisemad, kui need oleksid võinud olla”, kui dokument oleks allkirjastatud üle-eelmise aasta detsembris. „Seetõttu on mõttetu pidada läbirääkimisi mõne riigi, bloki, riikide kogukondadega – nemad saavad aru ainult jõu keelest. Ainult võimu keelest!” võttis ta kokku.

Kommentaarid
(Külastatud 1,292 korda, 1 külastust täna)