Austria ja Ungari leppisid kokku, et ei saada relvi Ukrainasse

Austria ja Ungari lepivad kokku, et ei saada Ukrainale relvi, ütlesid Austria kaitseminister Klaudia Tanner ja tema Ungari kolleeg Kristóf Szalay-Bobrovniczky eile esmaspäeval, 30. jaanuaril Budapestis toimunud kohtumisel, rõhutades riikide tihedat koostööd.

Austria ja Ungari seisukoht Ukraina sõja osas on selge, kuna kumbki riik ei saada konfliktipiirkonda relvi, et vältida edasist eskaleerumist, teatasid Tanner ja Szalay-Bobrovniczky ühisel pressikonverentsil, vahendab Euractiv.

Nad on rahu poolel, Austria on sõjaliselt neutraalne, rõhutas Szalay-Bobrovniczky, pakkudes samal ajal sõjapõgenikele humanitaarabi. Tihe koostöö on kõige olulisem, sest „me elame ohtlikul ajal,” ütles ta.

Tanneri sõnul on suurim oht, et sõda võib levida mujale Euroopasse, mis ei oleks mitte ainult konventsionaalse sõja küsimus, vaid ka koosmõju hübriidsõjaga ja migratsiooni suurenemine laiemalt.

„Mõju pole tohutult tunda mitte ainult Austrias, vaid ka Ungaris. Lõpuks kulgevad marsruudid meieni läbi meie naaberriigi,” rõhutas Tanner. Mõlemad pooled on ühel meelel, et stabiilne Lääne-Balkani piirkond mängib rände osas samuti olulist rolli, lisas ta.

Austria nõudis juba Lääne-Balkani riikide kiiret integreerimist, integratsiooniminister Susanne Raab nõudis novembris, et EL hakkaks lõpuks ometi asjaga tegelema.

Samal kuul tegi kantsler Karl Nehammer koostööd Ungari ja Serbiaga, et takistada asüülitaotlejatel varjupaika taotlevate riikide valimist, allkirjastades vastastikuse mõistmise memorandumi illegaalsete migrantide tagasisaatmise kohta, et lõpetada „varjupaigataotluste a la carte”.

Varjupaigataotluste arv Austrias kolmekordistus eelmisel aastal 108 490 taotluseni, mis on Euroopa Liidu riikidest kõige kiirem kasv. Samal ajal registreeris kõige vähem taotlusi Ungari, kus oli vaid 46 taotlust. Seda, et Ungari keeldub EL-i seaduste vastaselt asüülitaotlejaid registreerimast, Tanner ei maininud.

Varem teatas Ungari, et naaberriigist Ukrainast sõja eest põgenevate põgenike tõttu on suurenenud surve, samas kui kriitikud juhivad tähelepanu sellele, et vähesed pagulased otsustavad Ungarisse jääda.

Tanner rõhutas ka head koostööd Ungariga seitsme välisesinduse puhul, teatas APA. Samas kutsus minister EL-i üles läheneva NATO laienemise osas otsustavamalt tegutsema. Ühtsuse puudumine Euroopa julgeolekupoliitikas avaks ukse uutele ohtudele, ütles ta.

Kommentaarid
(Külastatud 1,057 korda, 1 külastust täna)