Karm analüüs: USA on sõjaliselt nõrk ja heidutus enam ei toimi

Venemaa sissetung Ukrainasse paljastas Ameerika sõjalise heidutusjõu kaduva mõju – tõsiasja, mida ei olda valmis avalikult tunnistama. Seega on julgustav kuulda USA kõrgemat ohvitseri ohtu tunnistamas viisil, mis loodetavasti aitab harida Ameerika avalikkust, kirjutab Wall Street Journal.

„See Ukraina kriis, milles me praegu oleme, on vaid eelsoojendus,” ütles USA strateegilise väejuhatuse ülem, mereväeadmiral Charles Richard sel nädalal toimunud konverentsil. „Suur asi on tulemas. Ja ei lähe väga kaua aega, enne kui meid testitakse viisil, millega meid pole pikka aega testitud.”

Kui hull on olukord? Admiral ütles: „Kui ma hindan meie Hiina vastu suunatud heidutuse taset, siis meie laev upub aeglaselt. See vajub aeglaselt, kuid vajub, kuna põhimõtteliselt panustavad nad võimekuse valdkonda rohkem kui meie. Aeglaselt vajumine vaevalt lohutab. Kuna „see areng jätkub”, pole vahet, „kui head on meie komandörid või kui head on meie hobused – meil ei ole neid piisavalt. Ja see on väga lähiaja probleem.”

Tasub tähele panna väljendit „lähiaja”. See on pakilisem haavatavus, kui enamik poliitikuid tunnistab.

Admiral Richard märkis, et Ameerika säilitab eelise allveelaevade osas – „võib-olla ainus tõeline asümmeetriline eelis, mis meil veel on” – kuid isegi see võib kaduda, kui Ameerika ei kiirenda tempot „meie hooldusprobleemide lahendamisel ja uue ehituse käivitamisel”. Kolme Virginia-klassi kiirründeallveelaeva ehitamine aastas oleks hea baas alustamiseks.

Eelmise aasta uudis, et Hiina katsetas hüperhelikiirusega raketti, mis lendas ümber maailma ja maandus kodus, oleks pidanud panema rohkem häirekellasid helisema kui see tegi. See tähendab, et Hiina võib seada ohtu iga USA linna või rajatise ja võib-olla ilma, et seda avastataks. Asjaolu, et test üllatas USA-d ja ületas hüperhelikiirusel Ameerika, muudab selle hullemaks. See, kuidas USA kaotas ülihelikiiruse osas Hiinale ja Venemaale, väärib arutamist parlamendis.

„Me teadsime, kuidas kiiresti liikuda, ja oleme kaotanud selle oskuse,” lisas admiral. Sõjavägi räägib „sellest, kuidas me leevendame oma eeldatavat võimalikku ebaõnnestumist” uute ballistiliste allveelaevade, pommitajate või kaugmaarelvade väljalaskmisel, selle asemel, et esitada küsimus: „Mis selleks vaja on? Kas see on raha? Kas inimesed? Kas vajate volitusi?” Nii jõudsime 1969. aastaks Kuule.

Avalikkuse teavitamine USA sõjaliste nõrkuste kohta kätkeb endas ohtu, et sellega julgustatakse vastaseid seda ära kasutama. Kuid suurem oht on praegune pimedas rahulolus edasi hiilimine, kuni Hiina tungib kallale Taiwanile või võtab ette mõne muu toimingu, mis kahjustab USA huve või liitlasi, sest Peking arvab, et USA ei suuda midagi ette võtta.

Kommentaarid
(Külastatud 3,476 korda, 1 külastust täna)