Venemaa pealinnast on mehed kuhugi kadunud – mis juhtus?

Venemaa pealinnas Moskvas on söögikohtades, kauplustes ja seltskondlikel koosviibimistel märgatavalt vähem mehi. Paljud on kutsutud Ukrainasse sõdima. Teised on põgenenud, et vältida sõjaväeteenistust.

Moskva kesklinnas asuvas Chop-Chopi juuksurisalongis olid muidu reede pärastlõunad kiired, kuid hiljutise nädalavahetuse alguses oli neljast toolist vaid üks hõivatud.

„Tavaliselt oleksime praegu täis, kuid umbes pooled meie klientidest on lahkunud,” ütles juhataja, naine nimega Olja. Paljud kliendid – pooled juuksuritest ka – on Venemaalt põgenenud, et vältida president Vladimir Putini kampaaniat mobiliseerida sadu tuhandeid mehi Ukraina sõtta, vahendab New York Times.

Paljud mehed on tänavatelt eemale hoidnud kartuses, et neile antakse mobilisatsiooni teatis. Kui Olja eelmisel reedel tööle tuli, nägi ta enda sõnul, kuidas võimud olid iga nelja metroojaama väljapääsu juures dokumente kontrollimas.

Olja salongis juuksuriks olnud kavaler on samuti põgenenud ja lahus olek on raske.

„Iga päev on raske,” tunnistas Olja, kes nagu teisedki küsitletud naised ei soovinud oma perekonnanime avaldada, kartes kättemaksu. „Mul on raske otsustada, mida teha. Pidasime plaani alati kahekesi.”

Olja pole ainus. Kui 12 miljoni elanikuga linnas on endiselt palju mehi, siis kogu pealinnas on nende kohalolek märgatavalt vähenenud – söögikohtades, hipsterite kogukonnas ja seltskondlikel koosviibimistel nagu õhtusöögid ja peod. See kehtib eriti linna intelligentsi kohta, kellel on enamasti korralik sissetulek ja olemas välispassid.

Osa mehi, keda sissetung Ukrainasse ehmatas, lahkusid kohe sõja puhkedes; teised, kes on Kremlile üldiselt vastu, põgenesid, sest kartsid vangistust või tagakiusamist. Kuid enamik viimastel nädalatel lahkunud mehi kutsuti kas sõjaväeteenistusse, nad soovisid mobilisatsiooni vältida või olid mures, et Venemaa võib piirid sulgeda, kui Putin kuulutab välja sõjaseisukorra.

Keegi ei tea täpselt, kui palju mehi on lahkunud pärast seda, kui Putin teatas oma „osalisest mobilisatsioonist”. Kuid sajad tuhanded mehed on kadunud. Putin ütles reedel, et vähemalt 220 000 on kokku saadud.

Vähemalt 200 000 meest läks naaberriiki Kasahstani, kuhu venelased pääsevad sealsete võimude teatel ilma passita. Kümned tuhanded teised on põgenenud Gruusiasse, Armeeniasse, Aserbaidžaani, Iisraeli, Argentiinasse ja Lääne-Euroopasse.

„Mulle tundub, et oleme praegu naiste riik,” ütles 33-aastane fotograaf Stanislava hiljutisel sünnipäevapeol, kus osalesid peamiselt naised. „Otsisin meessoost sõpru, kes aitaksid mul mööblit tõsta, ja mõistsin, et peaaegu kõik on lahkunud.”

Paljud abielunaised jäid Moskvasse, kui nende abikaasad põgenesid, kas pärast povestka – teatise – saamist, või enne, kui see jõudis saabuda.

„Mina ja mu sõbrad kohtume veini joomiseks, räägime ja toetame teineteist, et tunda, et me pole üksi,” ütles Liza, kelle abikaasa, suure rahvusvahelise ettevõtte advokaat, sai teate mitu päeva enne seda, kui Putin mobilisatsioonist teatas. Ta lahkus töölt ja põgenes ühte Lääne-Euroopa riiki, kuid 43-aastane Liza jäi maha, sest nende tütar käib koolis ja kõik tema vanavanemad on Venemaal.

Naised, kelle abikaasad sõdima läksid, kannatavad samuti üksinduse käes, kuid nende kannatusi varjutab hirm, et abikaasa ei pruugi elusalt tagasi tulla.

Eelmisel nädalal kogunesid Loode-Moskva voenkomati ehk sõjaväekomissariaati naised, emad ja lapsed, et jätta hüvasti lähedastega, kes sõdima saadeti.

„Need mehed on nagu mängukannid laste käes,” ütles 27-aastane Jekaterina, kelle abikaasa Vladimir (25) oli kodus oma toitu võtmas ja ootas Moskvast väljas asuvasse treeninglaagrisse saatmist. „Nad on lihtsalt kahuriliha.” Naine soovis, et mees oleks mobilisatsioonist kõrvale hiilinud, öeldes, et tal oleks olnud parem paar aastat vanglas istuda kui surnuna koju naasta.

Kui moskvalased said nautida hedonistlikku suve, mil tundus, et pärast Ukraina sissetungi pole midagi eriti muutunud, on olukord talve saabudes hoopis teistsugune ja sõja tagajärjed, sealhulgas sanktsioonid, muutuvad selgemaks.

Esmaspäeval teatas Moskva linnapea, et mobilisatsioon pealinnas on ametlikult lõppenud. Kuid paljud ettevõtted tundsid juba käibe langust. Kahe nädala jooksul pärast mobilisatsiooni algust vähenes Moskva söögikohtades 29 protsenti nende tellimuste arv, mille keskmine arve oli üle 1500 rubla – umbes 25 eurot. Venemaa suurim laenuandja Sberbank sulges ajalehe Kommersant andmetel ainuüksi septembris 529 filiaali.

Paljud kesklinna vitriinid on tühjad, akendel ripuvad sildid „RENDILE ANDA”. Isegi Venemaa lipulaev Aeroflot sulges oma kontori šikil Petrovka tänaval. Läheduses kaeti lõpuks paberitega poeaknad, kus lääne moefirmade poekesed olid jätkanud suve jooksul oma mannekeenide vahetamist.

„See meenutab mulle 2008. aasta Ateenat,” ütles Chop-Chopi asutaja Aleksei Jermilov, võrreldes Moskvat Kreeka pealinnaga ülemaailmse finantskriisi ajal.

Jermilov ütles, et tema frantsiisi 70 juuksurisalongist kannatavad meeste puuduse käes kõige enam Moskva ja Peterburi juuksurid.

„Massiivset lahkumistelainet näeme Moskvas ja Peterburis rohkem kui teistes linnades, osaliselt seetõttu, et rohkematel inimestel on võimalusi sealt lahkuda,” ütles Ermilov.

Kohalik meedia teatas, et Moskva ühes suurimas striptiisiklubis on külastatavus vähenenud 60 protsenti ja turvamehi on vähem saadaval, kuna nad on kas mobiliseeritud või põgenenud.

Samal ajal on kohtinguäppide allalaadimine riikides, kuhu vene mehed põgenesid, märkimisväärselt suurenenud. Armeenias kasvas ühe kohtinguäpi Mamba uute registreerimiste arv 135 protsenti, teatas ettevõtte esindaja Venemaa finantsuudiste väljaandele RBK. Gruusias ja Türgis oli uute allalaadimiste kasv üle 110 protsendi, Kasahstanis aga 32 protsenti.

„Kõik kõige arukamad poisid on kadunud,” ütles 36-aastane tehnika müügi alal töötav Tatjana, kui ta vaatas koos sõpradega piljardimängu naiste seltskonnaklubis trendikal Stolešnikovi põiktänaval. „Tutvumisvõimaluste hulk on kahanenud vähemalt 50 protsenti.”

Suvel oli see tänav täis mõnulevaid vene noori. Kuid hiljutisel laupäeva õhtul oli see suhteliselt tühi.

Tatjana ütles, et paljud tema kliendid on lahkunud, kuid ta ütles, et tema jääb. Tema töö ei võimalda kaugtööd teha ja ta ütles, et ei taha oma suurt koera lennukisse võtta.

Kuid teised moskvalased plaanivad siiski lahkuda. Teine naisteklubi liige, 21-aastane Alisa ütles, et on just kooli lõpetanud ja soovib koguda piisavalt raha, et pärast seda, kui sõbrad on õpingud lõpetanud koos Venemaalt lahkuda ja välismaal elamise üürida.

„Ma ei näe siin Venemaal tulevikku, vähemalt mitte Putini võimuloleku ajal,” ütles ta.

Neile meestele, kes jäid, on linnas liikumine muutunud närvesöövaks.

„Püüan igale poole sõita, sest tänaval ja metroo juures saavad nad kätte anda mobilisatsioonikutse,” ütles turundusdirektor ning moe- ja kultuuriväljaande Blueprint toimetaja Aleksandr Perepelkin.

Perepelkin jäi Venemaale, sest tundis oma enam kui 100 töötaja ees kohustust ettevõtet käigus hoida. Kuid nüüd meenutavad tema kontorid talle kõigi kadunud inimeste tõttu koroonaviiruse pandeemia algusaega. Tema ja tema äripartnerid ei tea, mida teha.

„Turundus on selline äri, mida tehakse tavaolukorras,” kuid mitte sõjaajal, ütles ta uhkes kohvikus istudes. Kohvik oli peaaegu täielikult täidetud naistega, sealhulgas seltskond, kes tähistas sünnipäeva koos lilleseadete õppusega.

Chop-Chopi juuksuritöökojas rääkis selle asutaja Jermilov midagi sarnast. Septembri lõpus lahkus ta Iisraeli ja kavatseb nüüd avada ettevõtte, millel pole tema kodumaal füüsilist kohalolekut ja mis on „geograafilistele riskidele vähem avatud”.

Venemaal rääkisid juuksuritöökodade juhid naisklientidele suunatud teenuste võimalikust laiendamisest.

„Me räägime ettevõtte ümberkujundamisest,” ütles juhataja Olja. „Kuid praegu, kui kavandada saab asju kõige enam nädal ette, pole võimalik pikki plaane teha.”

Kommentaarid
(Külastatud 9,043 korda, 1 külastust täna)