USA info: Ukraina võimud andsid loa pommirünnakule, mis tappis Vene ideoloogi tütre

USA luure andmetel andsid Ukraina võimud loa augustis Moskva lähedal toimunud autopommi rünnakule, milles hukkus tuntud Vene ideoloogi tütar Darja Dugina.

Tegemist on osaga Ukraina salajasest ründeplaanist, mis võib USA ametnike arvates sõjalist konflikti veelgi laiendada, vahendab Wall Street Journal.

USA luureametnikud rääkisid, et USA ei osalenud selles rünnakus, ei luurealast ega muud abi andes. Ameerika ametnikud ütlesid ka, et nad ei olnud operatsioonist enne selle toimumist teadlikud ja oleksid sellele vastu olnud, kui nendega oleks konsulteeritud. Pärast seda manitsesid Ameerika ametnikud Ukraina ametnikke mõrva eest, ütlesid nad.

Ukraina operatsiooni kohta jagati USA valitsuses laiemalt infot alles eelmisel nädalal. Ukraina eitas vahetult pärast rünnakut tapmises osalemist ning USA kõrged ametnikud kordasid neid eitusi, kui neilt küsiti Ameerika luure hinnangu kohta.

Kuigi Venemaa ei ole atentaadi eest otseselt kätte maksnud, ollakse USA-s mures selle pärast, et sellistel rünnakutel – ehkki neil on kõrge sümboolne väärtus – on lahinguväljale väike otsene mõju ja need võivad provotseerida Moskvat korraldama rünnakuid Ukraina kõrgete ametnike vastu. Ameerika ametnikud on pettunud Ukraina-poolse info varjamise pärast oma sõjaliste ja varjatud plaanide osas, eriti Venemaa pinnal.

Alates sõja algusest on Ukraina julgeolekuteenistused näidanud oma võimet jõuda Venemaa pinnale sabotaaži operatsioonide läbiviimiseks. Dugina tapmine on aga seni üks julgemaid operatsioone – see näitab, et Ukraina võib tähtsatele venelastele väga lähedale jõuda.

Ameerika ametnikud kahtlustavad, et Dugina isa, Vene rahvuslane Aleksandr Dugin oli operatsiooni tegelik sihtmärk ja operatsiooni läbi viinud operatiivtöötajad uskusid, et ta on sõidukis koos oma tütrega.

Dugin on üks Venemaa silmapaistvamaid isikuid ja õhutab Moskvat sõda Ukraina vastu intensiivistama, ta on olnud Venemaa agressiivse imperialistliku liini pooldaja.

Luureteavet edastanud Ameerika ametnikud ei avaldanud, millised Ukraina valitsuse ametnikud arvatavasti andsid operatsiooniks loa, kes korraldasid rünnaku ja kas president Volodõmõr Zelenski andis operatsiooniks nõusoleku. USA ametnikud andsid infot Ukraina tegevuse ja ameeriklaste vastuse kohta anonüümsuse tingimusel, et selgitada salajast teavet ja tundlikke diplomaatilisi küsimusi.

USA ametnikud ei öelnud, kes Ameerika valitsuses ukrainalasi manitses või kellele Ukraina valitsuses manitsused edastati. Ei ole teada, milline oli Ukraina reaktsioon.

Kuigi USA kaitseministeerium Pentagon ja luureagentuurid on jaganud ukrainlastega tundlikku lahinguvälja luureinfot, aidates ukrainlastel hävitada Venemaa komandopunktid, varustusliinid ja muud olulised sihtmärgid, pole ukrainlased Ameerika ametnikele alati öelnud, millised on nende plaanid.

Ameerika Ühendriigid on survestanud Ukrainat oma sõjaplaane rohkem jagama, kuid seda pole alati tehtud. Sõja alguses tunnistasid USA ametnikud, et nad teadsid tänu nende intensiivsele luuretegevusele Venemaa sõjaplaanidest sageli rohkem kui Kiievi kavatsustest.

Koostöö on USA ja Ukraina vahel sellest ajast alates suurenenud. Suve jooksul jagas Ukraina oma septembrikuise sõjalise vastupealetungi plaane USA ja Suurbritanniaga.

USA ametnikel puudub täielik pilt Ukraina valitsuse konkureerivatest jõukeskustest, sealhulgas sõjaväest, julgeolekuteenistustest ja Zelenski büroost, mis võib seletada, miks mõned Ukraina valitsuse struktuurid ei pruukinud salaoperatsioonist teadlikud olla.

Kommentaarid
(Külastatud 1,319 korda, 1 külastust täna)