Miks pole Ungari veel kinnitanud Soome liitumist NATO-ga? Asjatundja selgitab

Pärast seda, kui Slovakkia parlament teisipäeval Soome taotluse ratifitseeris, sõltub Soome NATO liikmelisus nüüd kahest riigist. Ootuspäraselt on see Türgi, aga ka vähem tähelepanu pälvinud Ungari.

Türgi ja selle president Recep Tayyip Erdoğan on avalikult vastu seisnud Soome ja Rootsi NATO liikmeliseusele, esitades oma nõudmised. Ungari peaminister Viktor Orbán mängib oma mängu, vahendab Iltalehti.

Ungaris aetakse oma asja. Nad ütlesid Budapestis välisminister Pekka Haavistole, et parlament on alles suvepuhkuselt naasnud. Muidugi pole see tõsi, ütleb Aleksanteri Instituudi ekspert Katalin Miklóssy.

Miklóssy juhib tähelepanu, et Ungari parlament kogunes isegi juuli kolmandal nädalal. Samuti on septembris töötatud Euroopa Liidu õigusriigi mehhanismi nõudeid puudutava õiguspaketi kallal.

Euroopa Komisjon on algatanud õigusriigi mehhanismi Ungari vastu. Praktikas tähendab see, et EL peab kinni Ungari osa EL-i ühisrahast, kui Ungari ei täida ühiseid reegleid. Soome ja Rootsi NATO-asi ei ole Ungari jaoks praegu oluline teema.

Katalin Miklóssy sõnul ei saa öelda, et Ungari parlament midagi ette ei võta. Küll aga on tema sõnul võimalik, et Ungari vaatab esmalt, mida teeb Türgi.

Ungari välisminister Péter Szijjártó ütles maikuus, et ta ei ole veendunud Soome ja Rootsi NATO liikmelisuses ning Türgi arvamustega tuleb arvestada. Ungaril puudub suur soov edendada NATO taotluse ratifitseerimist.

Ungari tahab hoida Venemaaga häid suhteid ja Türgi selja taha peitmine annab selleks võimaluse. Riik sõltub Venemaast ja on juba saanud erivabadusi näiteks gaasisanktsioonide osas.

Rosatom ehitab praegu Ungaris tuumajaama laiendust. Ungari on Venemaa-vastaste sanktsioonide osas läinud oma teed. Budapestis kavandatakse nende vastu rahvahääletust. Ungari jaoks on oluline, et nad jääksid Vladimir Putiniga headesse suhetesse.

Miklóssy ütleb, et Ungari meedias on olnud Venemaa suhtes pidev positiivne propaganda. Ungari meediat kontrollib suures osas riigi valitsus. Ungaris tuuakse välja, et inflatsioon, energiahindade tõus ja elatustaseme langus on põhjustatud EL-i sanktsioonidest. Ja et see on EL-i, mitte Venemaa süü. Ungaris on palju osapooli, kes tahavad lõpuks rahu saavutada, isegi kui Ukraina peab leppima Venemaa territoriaalsete nõuetega.

Viktor Orbán ja Ungari valitsus mõistsid hukka Venemaa viimased regionaalsed liitmised neljas Ukraina piirkonnas. Küll aga on teatatud, et sanktsioonid tuleks lõpetada ja EL-i asja tuleks ajada rohkem kui Ukraina oma.

Muutused võivad aga toimuda kiiresti. Katalin Miklóssy ütleb, et Ungari kaitse toetub täielikult NATO-le. Nii et kaitseliidul on mõjujõud. Teisest küljest ei ole USA riigina Ungaris mõjukas. Viktor Orbán on Trumpi-meelne. Kuni valimistulemus polnud selgunud, oli Orbán kindlalt Donald Trumpi võidu poolt. Hääli lihtsalt ei loetud õigesti. Orbán on suhtunud Joe Bideni valitsusse reservatsioonidega, sest see on liiga liberaalne.

Ungari suhtub ühtemoodi nii Rootsi kui Soome valitsustesse. Reserveeritult ja kriitiliselt. Mõlemal riigil on valitsus, mida juhivad vasakpoolsed liberaalid. Ungaris pole see heas kirjas. Pealegi on Soome pikka aega toetanud õigusriigi mehhanismi ja kritiseerinud Ungarit rahvusvaheliselt. Seda kõike mäletatakse Budapestis. Soome ja Ungari suhted on praegu halvad.

Orbán on pärast Itaalia valimistulemust oma poliitikale hoogu saanud. Septembri lõpus toimunud valimised võitsid paremäärmuslased. Miklóssy usub, et Orbán loodab sellele, et temasugused konservatiivsed hääled tugevnevad ka EL-is.

Miklóssy ütleb aga ausalt, et ta ei looda, et Ungari kiiresti uue suuna võtab. Riik vajab aga EL-i raha. Võimalik, et Ungari esitab kulisside taga oma nõudmised, isegi kui neid ei avalikustata. Kui olukord eskaleeruks Venemaa ja Soome vahel, siis see Budapesti mõjuta. Neid ei huvita Soome hädad.

Kommentaarid
(Külastatud 1,138 korda, 1 külastust täna)