Kole lugu: USA ja Euroopa vaevlevad relvade puuduses ja see kujutab endast suurt ohtu

USA ja Euroopa vaevlevad relvade puuduses ning iga täiendav Ukrainale saadetud relvasaadetis suurendab ohtu, et Ukrainat toetavatel pole võimalik ennast kaitsta, kui Venemaa peaks neid ründama.

USA ja teised NATO liikmesriigid on mitu kuud saatnud Ukrainasse miljardite dollarite väärtuses relvi ja varustust, et aidata Ukrainal Venemaa vastu võidelda. Kuid paljude väiksemate NATO riikide ja isegi mõne suurema jaoks on sõda pingestanud juba niigi ammendunud relvavarusid. Mõned liitlased saatsid ära kogu oma nõukogude-aegse relvastuse ja ootavad nüüd USA-lt asendust, vahendab CNBC.

Mõnel Euroopa riigil võib olla keeruline kiiresti varusid täiendada, sest neil ei ole tugevat kaitsetööstust, et kiiresti asendusi tekitada, kuna paljud toetuvad Ameerika domineerivale kaitsetööstusele, mis on mõned välismaised konkurendid välja tõrjunud.

Nüüd seisavad nad dilemma ees: kas nad saadavad jätkuvalt oma relvavarusid Ukrainasse ja suurendavad potentsiaalselt oma haavatavust Venemaa rünnaku suhtes või hoiavad nad tagasi seda, mis jääb kodumaa kaitsmiseks, riskides võimalusega, mis muudab Venemaa võidu Ukrainas tõenäolisemaks?

See on väga raske arvestus.

Pärast kaheksa kuud kestnud intensiivset võitlust eeldavad liitlased, et sõda jätkub veel mitmeid kuid, võib-olla ka aastaid, kusjuures mõlemad pooled kasutavad kiiresti oma relvavarusid. Võit võib taanduda sellele, kes suudab kauem vastu pidada.

Varude pinge kerkib „kogu aeg esile”, eriti NATO väiksemate riikide seas, ütles kaitseminister Hanno Pevkur Eestist, millel on Venemaaga 295-kilomeetrine piir.

See mõjutab neid isegi siis, kui USA kaitseminister Lloyd Austin kutsus hiljutisel NATO kohtumisel Brüsselis Lääne alliansi liikmeid üles „kaevuma sügavamale ja andma Ukrainale lisavõimekust”.

Euroopa ametnikud ütlesid Associated Pressile antud avalikes kommentaarides ja intervjuudes, et Venemaal ei tohi lasta Ukrainas võita ja nende toetus jätkub. Kuid nad rõhutasid, et oma kaitsevõime mõjutab neid kõiki.

„Meie hinnangul taastab Venemaa oma võimekuse pigem varem kui hiljem”, sest Venemaa president Vladimir Putin võib käskida relvatootjatel toota 24 tundi ööpäevas, ütles Pevkur.

Venemaa on suunanud osa vägesid rindejoone asemel tehastesse, ütles Pevkur. Minister ütles, et Venemaa on oma sõjaväge uuesti üles ehitanud, et saaks iga paari aasta tagant käivitada sissetungid Euroopa naabrite vastu, viidates 2008. aastal Gruusia, 2014. aastal Ukraina Musta mere poolsaare Krimmi ja nüüd sel aastal kogu Ukraina vastu.

„Seega on küsimus: „Kui palju riski olete valmis võtma?”” ütles Pevkur eelmisel nädalal Saksamaal Marshalli fondi üritusel.

Samade väljakutsetega seisavad silmitsi ka teised väiksemad riigid, näiteks teine Balti riik Leedu. Kuid samas olukorras on ka mõned suuremad NATO liikmed, sealhulgas Saksamaa.

„Ukraina on põhjustanud üldise tarnepuuduse, sest nii paljud riigid on unustanud, et tavasõda põletab läbi teie laskemoonavaru. Lihtsalt põletab sellest läbi,” ütles Leedu parlamendiliige Dovilė Šakalienė telefoniintervjuus. „Teatud olukordades ei ole isegi sõna „liigne” kohaldatav. Teatud olukordades jätsime endale miinimumi.”

Saksamaal on sarnane olukord, teatas kaitseministeerium AP-le saadetud e-kirjas. „Jah, Bundeswehri varud on piiratud. Nii nagu see on ka teistes Euroopa riikides,” teatas ministeerium.

„Turvalisuse tõttu ei saa ma teile öelda, millised on täpsed varud. Töötame siiski praeguste lünkade kaotamise nimel.”

Mõne NATO riigi jaoks ei pruugi olla võimalik „sügavamale kaevata”, ütles strateegiliste ja rahvusvaheliste uuringute keskuse Euroopa direktor Max Bergmann. „Nad on sisuliselt rasva maha võtnud,” ütles Bergmann. „Nüüd lõikavad nad juba luu sisse.”

Relvavarud on väiksed, sest paljude Euroopa riikide jaoks muutusid sõjalised kulutused pärast külma sõja lõppu väiksemaks prioriteediks, mis nõrgestas nende kaitsetööstuse baasi. Oma roll oli ka USA kaitsetööstuse ettevõtetel, kes asusid Euroopa lepingute pärast konkureerima.

„Tahtsime, et nad ostaksid Ameerika toodangut,” ütles Bergmann. „Kui norralased ostavad Rootsi hävitajate Saab Gripen asemel F-16 ja F-35, mõjutab see Euroopa kaitseturu tugevust,” ütles ta.

USA on pikka aega kutsunud teisi NATO liikmesriike üles suurendama kaitsekulutusi 2 protsendini oma SKT-st – eesmärki, mida enamik ei olnud täitnud.

Pärast Venemaa sissetungi on mitmed Euroopa riigid lubanud märkimisväärselt suurendada kaitsekulutusi, et kiiresti taastada oma sõjaväed, samal ajal kui nad saadavad Ukrainale suure osa olemasolevast.

Eesti on andnud Ukrainale ära kolmandiku oma kaitse-eelarvest, ütles Pevkur. Saksamaal asuva Kieli Instituudi andmetel on Norra andnud rohkem kui 45 protsenti oma haubitsavarudest, Sloveenia on kasutanud peaaegu 40 protsenti oma tankidest ja Tšehhi Vabariik on saatnud umbes 33 protsenti oma mitmik-raketisüsteemidest. Analüüsis tuginetakse Rahvusvahelise Strateegiliste Uuringute Instituudi (IISS) avaldatud iga-aastasele aruandele teadaolevate relvajõudude ja sõjaväe suuruse kohta kogu maailmas.

USA on alates veebruarist eraldanud Ukrainale rohkem kui 17,5 miljardi dollari väärtuses relvi ja varustust, tekitades mõnedes parlamendi Kongressi liikmetes küsimusi, kas sellega ei võta liiga palju riske. Pentagon ei anna andmeid enda varude kohta.

Washingtonis asuva Stimsoni keskuse uurimisrühma hinnangul on Ukraina sõda vähendanud USA tankitõrjerelvade Javelin varusid tervelt kolmandiku ja Stingeri rakettide varusid 25 protsenti. See avaldab survet ka suurtükivarudele, sest USA-s M777 haubitsaid enam ei toodeta.

USA kaitseministeeriumi Pentagoni pressiesindaja, õhujõudude kindral Pat Ryder ütles, et kui kaitseminister Austin kohtus hiljuti paljude riikide suurimate valitsuse relvaostjatega, arutas ta vajadust „mitte ainult täiendada oma varusid rahvusvahelise kogukonnana, vaid ka tagada, et saame jätkata Ukraina toetamist edaspidigi.”

Eesti suurendas tänavu kaitse-eelarvet 42,5-protsenti, et varusid täiendada. Saksamaa töötab pikaajaliste lepingute kallal kõrgekvaliteedilise laskemoona, näiteks Stingeri rakettide jaoks ja sõlmis septembris 560 miljoni euro suuruse lepingu 600 uue mereväe juhitava raketi jaoks, mille tarnimine on kavandatud 2029. aastani.

Varude taastamine ja relvatootmisvõime taastamine on pikk protsess, ütles IISS-i kaitsehangete uurija Tom Waldwyn.

Mõne riigi puhul „võib see nõuda suuremaid infrastruktuuri investeeringuid. See ei ole odav, kuna inflatsioon ja tarneahela ebastabiilsus on kulusid tõstnud,” ütles Waldwyn.

Šakalienė on avaldanud teistele Leedu parlamendiliikmetele survet, et nad hakkaksid kohe sõlmima pikaajalisi kaitselepinguid, et taastada riigi kaitsevõime.

„Ilma pikaajalisi jätkusuutlikke otsuseid sõjatööstuse laiendamisel ei ole me ohutud,” ütles Šakalienė. „See kümnend ei saa olema rahulik. See kümnend tuleb raske.”

Kommentaarid
(Külastatud 742 korda, 1 külastust täna)