Juhtiv Venemaa-asjatundja USA-st: On ohtlik pidada Ukrainat sõja võitjaks

Venemaa näib praegu Ukrainas sõda kaotavat, ütleb tuntud Venemaa ekspert Michael Kofman. Samas ei tähenda praegune olukord tema sõnul automaatselt Venemaa allajäämise jätkumist, kuigi olukord paistab venelaste jaoks hetkel halb.

Paljudel Vene lahinguüksustel on jäänud vaid pool põhikontingendi arvust, parem varustus on läinud ja väed on viimse piirini kurnatud, kirjeldab Kofman sõja olukorda.

Kofmani sõnul üritab taanduma sunnitud Venemaa oma kaitseliini enne talve stabiliseerida, kuid katse tundub hetkel peaaegu „meeleheitlik”. President Vladimir Putini välja kuulutatud mobilisatsioon ei pruugi palju aidata, vahendab MTV.

Sõltumata sellest, kui suurt jõudu Venemaal mobiliseerida lubatakse, on selge piir, kui suurt jõudu ta suudab Ukrainas hoida, märgib Kofman.

Samas on praegu veel vara sõja tulemuse kohta mingeid hinnanguid anda.

Sõja senise käigu põhjal edasise osas tehtud järeldused on tavaliselt valed. Olen tegelikult väga mures suurenenud enesega rahulolu ja Ukraina võidu paratamatuks pidamise pärast, ütleb Kofman.

Vene relvajõudude oodatust nõrgem tulemus sõjas on fakt, kuid mitte mingisugune iseenesest täituv prognoos. Kui võtta kasvõi mobilisatsioon, mis on küll oma ilmsete puudustega, aga see suurendab Venemaa võimet sõdida kauem.

Aga tuumarelvad ja nende kasutamise oht? Kofmani sõnul tuleb sõnu hoolikalt valida. Kui tõenäosus on näiteks viis protsenti, on seda paljudes teistes eluvaldkondades väga vähe, aga tuumarelvadest rääkides päris palju.

Kofmani väitel on Venemaa viimastel päevadel jõudnud punkti, kust tagasiteed enam ei pruugi olla. Lisaks mobilisatsioonile kuulutas Venemaa neli Ukraina piirkonda enda omaks. Need koos tähendavad, et Vene režiim on nüüd täielikult sõjale pühendunud ja sõjale seatud miinimumeesmärke on väga raske muuta.

See tähendab, et kuigi tuumarelva kasutamise tõenäosus on lühikeses perspektiivis väga väike, siis pikas perspektiivis on see tõusnud, ütleb Kofman.

Kuivõrd sõda venib veelgi, on Lääne majanduslik ja sõjaline abi Ukraina jätkusuutlikkuse jaoks hädavajalik ning selle jätkumine pole enam iseenesest mõistetav: Euroopa ja ka USA relvavarud on piiratud.

Nädalavahetusel Helsingi julgeolekufoorumi paneelis esinedes tõi Kofman suhteliselt otse välja sõja õppetunnid Euroopa riikide relvajõududele. Ta ütleb, et on juba kuulnud kommentaare, mille kohaselt on Vene relvajõud osutunud nii nõrgaks, et eurooplased saaksid sellise vastasega üksi hakkama.

Miski ei saa olla tegelikkusest kaugemal, räägib Kofman. Tema sõnul on Lääs Venemaast tavaliste sõjaliste võimete poolest üle vaid seni, kuni USA on kaasatud.

Kui vaadata nii Venemaa kui ka Ukraina isikkoosseisu ja varustuse kaotusi selles sõjas, oleks paljude Euroopa riikide relvajõud pidanud lahinguväljalt lahkuma väga varakult, märgib Kofman.

Kommentaarid
(Külastatud 1,147 korda, 1 külastust täna)