Vene opositsioonijuht kritiseerib Soome viisaotsust: Schengeni viisa on meile nagu elukindlustus

Vene opositsioonijuhi Maxim Katzi isa oli üks viimastest, kes pääses Schengeni viisaga Soome. Katz tuli oma isa Iisraeli ohutusse kohta toimetama ja kohtus samal ajal Soome poliitikutega. Ta kritiseeris Soome otsust keelata Vene turistidele riiki sisenemine.

Ma ei saa Soome lahendusest aru, ütles Katz. Ma saan aru, et turiste ja puhkajaid maale ei lasta, aga praegu põgenevad inimesed, kes ei taha sõtta minna. Nad ei taha ukrainlastega võidelda ja nad ei taha surra, lisas ta Yle-le.

37-aastane Katz on Venemaa opositsioonipoliitik ja president Vladimir Putini vastane. Ta tuli Soome oma isale järele. Katzi isa oli üks viimaseid venelasi, kes pääses Schengeni viisaga üle Soome piiri.

Lend Helsingist Iisraeli väljub õhtul ja isa ootab juba lennujaamas. Katz on elanud Iisraelis alates Venemaa sissetungi ajast ega saa Venemaale naasta, sest ta pandaks vanglasse.

Katz räägib, et pidi oma isa minema viima. Isa on 57-aastane ja on mobiliseeritav kuni 60. eluaastani. Isal on haigused ja koos otsustati, et nüüd on aeg põgeneda. Ema ja vanaema jäid Venemaale, kuna 85-aastasel vanaemal pole viisat.

Katz on populaarne meediategelane nii Venemaal kui ka rahvusvaheliselt. Tal on Youtube’is 1,5 miljonit jälgijat. Katz kritiseerib oma videotes karmilt Putini režiimi ja imestab, kuidas inimesed lasevad endaga manipuleerida. Katzi videot Putini režiimi kukutamisest on mõne päevaga vaadatud üle 2 miljoni korra.

Soome visiidi ajal kohtus Katz parlamendis ka Soome poliitikutega. Ta soovis jagada oma mõtteid, kuidas piiride sulgemine Venemaad mõjutab.

Enamik mu sõpru on püüdnud põgeneda. Neil oli Schengeni viisa, aga nüüd enam ei lubata. Meile, Putini vastastele, oli Schengeni viisa nagu elukindlustus. Teadsid, et mõne tunni pärast oled Soome poolel ohutus kohas, räägib Katz.

Katz usub, et Venemaale jäänud Putini vastased püüavad leida võimalusi oma elu elamiseks. Kooliõpetust ja -propagandat tuleb laste puhul parandada pea iga päev. Lahkumine on keeruline, sest lennupileteid pole või on nende hinnad tõusnud üle jõu käivaks.

Üks lennupilet Venemaalt välja maksab 15 000 eurot. Nii et inimesed tunglevad piiripunktides. Üks võimalus on osta lennupilet Omskisse ja põgeneda jalgsi Kasahstani, aga siis tuleb minna üksi, räägib Katz.

Katz usub, et Putini režiim laguneb ja see juhtub kiiresti, kuid praegu on see endiselt tugev. Sellise stiili valitsused jäävad tugevaks kuni viimase hetkeni. Ja see viimane hetk tuleb tavaliselt ootamatult.

Katz ei usu, et protestidel oleks praegu erilist mõju. Kuigi rahva vastupanu kasvab, vaigistatakse see kiiresti. Viimastel meeleavaldustel arreteeriti ligi 2500 inimest ja paljusid ähvardab vanglakaristus. Pinna all aga tuli hõõgub. Inimesed lihtsalt ootavad hetke, vähemalt ma loodan nii, ütleb Katz.

Katzi arvates Lääne sanktsioonid Putinit ei mõjuta, vähemalt mitte soovitud viisil. Vastupidi. Katz usub, et lõpuks tulevad paljud sanktsioonid Putinile ainult kasuks. Nafta hind on juba tõusnud, peale piiride sulgemist võetakse noored mehed Putini armeesse. Ka tavainimeste igapäevaelule on sanktsioonidel seni vaid väike mõju.

Tavainimese jaoks on sanktsioonid nähtavad peamiselt selles, et IKEA sulges uksed, ütleb Katz. Kõige hullem on see, et tavalised targad ja haritud inimesed lahkuvad. Toimub ajude äravool. Ja see on juba juhtunud.

Katzi naine Jekaterina Patiulina elab samuti praegu Iisraelis. Ta oli rase, kui sõda algas. Esimesel sõjapäeval lahkus Patiulina Soome kaudu. Katz ise viibis sel ajal välismaal ega naasnud enam Venemaale.

Arvasime, et teda võib minu pärast survestada, nii et ta pidi kiiresti lahkuma. Maikuus sündis laps, naeratab Katz.

Kommentaarid
(Külastatud 1,665 korda, 1 külastust täna)